11:46 / 06.06.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Zastupnici se okupljaju u Strasbourgu

Europska unija

Europska unija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon više od godinu dana zastupnici Europskog parlamenta sljedeći tjedan okupit će se u Strasbourgu, a u Luxembourgu se održavaju četiri ministarska sastanka.

Europski parlament je svoju zadnju plenarnu sjednicu u Strasbourgu održao u veljači 2020. i od tada su se zbog pandemije covida-19 sve plenarne sjednice održavale u Bruxellesu, ali većina zastupnika je najčešće sudjelovala na daljinu.

Prema pravilima EU-a, Europski parlament mora godišnje održati 12 plenarnih sjednica u Strasbourgu. Ta praksa je već dugo predmet oštrih kritika, ponajprije zbog troškova putovanja osoblja i zastupnika, koji po nekim izračunima dosežu preko 110 milijuna godišnje. Međutim, za promjenu pravila potreban je konsenzus, a nema naznaka da će Francuska ikad pristati na to.

Povratak u Strasbourg ne prolazi bez negodovanja zastupnika, većina kojih smatra da je još za to prerano. Negodovanje je razumljivo jer će osoblje parlamenta po povratku u Bruxelles morati u sedmodnevnu karantenu. U normalnim okolnostima, svaki mjesec iz Bruxellesa u Strasbourg na četiri dana putuje oko 2500 ljudi. Sada će, prema navodima tajništva Parlamenta, u Strasbourg ići jedna trećina od uobičajenog broja, a zastupnici će moći sudjelovati u radu i putem video-veze.

Zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu izglasati uvođenje digitalnih covid potvrda, koje će ovoga ljeta omogućiti lakše putovanje unutar EU-a.

Digitalne potvrde EU-a o covidu već se izdaju u nekoliko država članica, a od 1. srpnja bit će dostupne u svim državama članicama.

Te potvrde sadržavat će dokaze da je osoba cijepljena protiv covida-19 ili da je preboljela tu bolest ili da ima negativan test.

Digitalna potvrda EU-a o covidu prihvaćat će se u svim državama članicama EU-a. Pomoći će koordiniranom ukidanju ograničenja koja su trenutačno na snazi. Za nositelja digitalne potvrde bi pri putovanju, u pravilu, trebala vrijediti izuzeća od ograničenja slobodnog kretanja: države članice ne bi trebale nametati dodatna ograničenja putovanja nositeljima digitalne potvrde, osim ako su ona nužna i razmjerna radi zaštite javnog zdravlja.

U srijedu popodne zastupnici će raspravljati o nepoštivanju vladavine prava u nekim državama članicama. U rezoluciji koju će u četvrtak izglasati tražit će da se hitno počnu primjenjivati nova pravila o uvjetovanosti korištenja sredstava iz europskog proračuna poštivanjem načela vladavine prava.

U utorak će raspravljati o nacionalnim planovima za oporavak i otpornost. Zastupnici će u rezoluciji o kojoj će glasati u četvrtak inzistirati da se države članice u svojim nacionalnim planovima drže šest dogovorenih priorieta za korištenje sredstava za oporavak, a to su: zelena tranzicija, digitalna transformacija, konkurentnost, socijalna kohezija, institucionalna pripremljenost za reakcije na krize te obrazovanje i osposobljavanje.

U Luxembourgu se sljedeći tjedan održavaju četiri ministarska sastanka. U ponedjeljak su na redu ministri pravosuđa, a u utorak ministri unutarnjih poslova.

Ministri unutarnjih poslova će, između ostaloga, održati prvu raspravu o prijedlogu nove strategije za šengenski prostor, koji je Komisija objavila protekli tjedan.

U četvrtak se sastaju ministri za zaštitu okoliša, a u petak ministri prometa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!