16:01 / 09.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Borrell: Moguće nove sankcije protiv Rusije

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Pool / Reuters

Čelni diplomat Europske unije Josep Borrell rekao je da ruska vlast postaje sve autoritarnija i ne poštuje demokratsku vladavinu prava, upozorivši da su moguće nove sankcije Rusiji.

- Oni su nemilosrdni. Sadašnja struktura vlasti u Rusiji, koja spaja ekonomske interese, vojsku i politički nadzor, ne ostavlja prostora za demokratsku vladavinu prava, rekao je Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost u Europskom parlamentu nakon prošlotjednog posjeta Moskvi u kome je tražio oslobađanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Borrell je najavio da će pripremiti nacrt novih sankcija EU-a protiv Rusije koje će se razmotriti idućih tjedana.

- Na državama članicama je da poduzmu iduće korake, i da oni uključuju sankcije. Iznijet ću konkretne prijedloge, rekao je europarlamentarcima i najavio da će se o tome raspravljati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Unije 22. veljače i na samitu EU-a u ožujku.

U najoštrijem govoru od ruske aneksije Krima 2014., rekao je da mu je posjet Rusiji prošlog petka učvrstila ocjenu da se Rusija želi odvojiti od Europe i podijeliti zapadne zemlje.

- Ruska vlada ide zabrinjavajućim autoritarnim putem. Čini se da gotovo nema prostora za prostor demokratskih alternativa... oni su nemilosrdni u zatiranju takvih pokušaja, rekao je i dodao da vjeruje da Kremlj demokraciju vidi kao egzistencijalnu prijetnju.

Borrellov govor sugerira zaoštravanje odnosa EU-a prema Rusiji, koja je glavni opskrbljivač Europe energentima i nastoji poboljšati odnose unatoč sankcijama zapadnih zemalja uvedenim 2014.

Raspravu sa zastupnicima zaključio je rekavši da njegov posjet Rusiji nije bila greška jer je ruskoj strani trebalo izravno prenijeti stavove Bruxellesa. 

Zastupnici u EP-u traže ostavku Borrella zbog posjeta Moskvi

Osamdeset i jedan zastupnik u Europskom parlamentu (EP) traži ostavku šefa europske diplomacije Josepa Borrela nakon posjeta Moskvi koji smatraju sramotom, objavio je estonski zastupnik Riho Terras iz Europske pučke stranke.

Pismo sa zahtjevom da visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku odstupi većinom su potpisali pučani, ali i konzervativci i reformisti te nekoliko liberala. Svjesni da će njihova inicijativa teško uspjeti, zastupnici smatraju da bi predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen trebala smijeniti Borrella ako sam ne da ostavku.

- Hvala svim zastupnicima, kojih je 81, koji su potpisali pismo i nadaju se znatnoj promjeni u politici EU-a prema autoritarnoj Rusiji, objavio je na Twitteru Riho Terras, organizator inicijative.

Zastupnici kažu da je Borrrell samoinicijativno odlučio otići u Moskvu, ignorirajući zločine što ih je Putinov režim počinio protiv političkih protivnika. Tvrde i da Borrell tijekom posjeta nije branio europske interese.

Umjesto da snažno osudi uhićenja Alekseja Navaljnog i posjeti ga u zatvoru, Borrell je pogrešno izjavio da se ne govori o sankcijama EU-a zbog zatvaranja Navaljnog. Ta je izjava netočna, jer je nekoliko zemalja članica s najviše razine pozvalo da se uvedu sankcije, stoji u pismu.

Borrell će popodne na plenarnoj sjednici EP-a govoriti o svojem posjetu Rusiji i imat će priliku braniti se od optužbi koje će sigurno uslijediti.

EK je u ponedjeljak stao u njegovu obranu.

- Putovanje je bilo neophodno. Ne odustaje se od putovanja zato što se ono čini teško, rekao je glasnogovornik Eric Mamer u Bruxellesu.

Borrellu se u EU-u zamjera to što nije reagirao dok je na zajedničkoj konferenciji za novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao EU nepouzdanim partnerom, što je u Moskvi kritizirao SAD zbog sankcija protiv Kube i propustio spomenuti rusko sudjelovanje u ratu u Ukrajini.

Kao vrhunac poniženja spominje se to da je tijekom razgovora s Lavrovim saznao za protjerivanje troje europskih diplomata i to preko društvenih mreža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!