Potraga za Maddie McCann: Završila iskapanja područja u Portugalu

25.05.2023.

20:56

Autor: Hina/HRT/IMS

Potraga umjetnog jezera i oko brane Arade

Potraga umjetnog jezera i oko brane Arade

Foto: Stringer / Reuters

U Portugalu je završila trodnevna potraga povezana s Madeleine McCann, koja je nestala prije 16 godina.

Pravosudna policija priopćila je da će prikupljeni materijal biti predan njemačkim vlastima koje od 2020. tvrde da britanska djevojčica nije živa te za to sumnjiče Nijemca koji je već u zatvoru zbog silovanja u Portugalu. 

Policija nije otkrila detalje o prikupljenim materijalima niti o cilju operacije provedene u suradnji s njemačkim i britanskim istražiteljima u portugalskoj regiji Algarve. 

Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007., nedugo prije svog četvrtog rođendana, iz sobe hotelskog kompleksa Praia da Luz u Algarveu gdje je bila na odmoru s obitelji. Njezini roditelji u to su vrijeme večerali s prijateljima u obližnjem restoranu. 

Njezin nestanak pokrenuo je veliku međunarodnu kampanju koju predvode njezini roditelji, no zasad je taj slučaj i dalje nepoznanica. 

Područje brane Arade, smještene pedesetak kilometara od mjesta nestanka Maddie, već je pretraženo 2008. i s roniocima koji su pronašli samo ostatke životinja.

Lokalni mediji prenosili su kako je njemački osumnjičenik tamo redovito dolazio te je mjesto opisivao svojim malim rajem. 

Osumnjičenik, danas 46-godišnji Christian Brueckner, služi zatvorsku kaznu u Njemačkoj zbog silovanja 72-godišnje Amerikanke 2005. u Portugalu.

Nekoliko je godina živio u Algarveu, a njemačkoj policiji poznat je kao pedofil. 

Danas je Međunarodni dan djece. U Europi na godinu u prosjeku nestane 250 tisuća djece.  U Hrvatskoj se trenutačno traga za 36-ero djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!