13:24 / 05.01.2021.

Autor: M.Š./Hina

Zbog Covida Tri Kralja stigla u Sevillu balonom na vrući zrak

Foto: ateneodesevilla.es

Foto: ateneodesevilla.es

Foto: - / -

Još jedna neizbježna i razočaravajuća posljedica ovogodišnjeg 'covid Božića' u Španjolskoj je izostanak tradicionalne parade Triju kraljeva 5. siječnja.
Još jedna neizbježna i razočaravajuća posljedica ovogodišnjeg 'covid Božića' u Španjolskoj je izostanak tradicionalne parade Triju kraljeva 5. siječnja.

Ipak, gradski oci Seville bili su kreativni te su djeci, koja se ovom događaju i njihovim poklonima najviše vesele, organizirali dolazak Gašpara, Melkiora i Baltazara balonom na vrući zrak da bi se izbjegao njihov blizak kontakt bilo s kim.

Gradska vijećnica njihov dolazak prenosi uživo na svojoj internetskoj stranici Ateneo.

Bogojavljenje ili blagdan Sveta tri kralja u Španjolskoj se iščekuje s velikim uzbuđenjem i masovnim slavljem.

Svečanost službeno počinje večer prije Bogojavljanja, 5. siječnja, kada se priređuje parada La Cabalgata Triju kraljeva, tijekom koje na ulice izlaze povorke stanovnika da bi vidjele dolazak kraljeva u grad.

Španjolci hodaju ulicama te na glavnim trgovima uzimaju vrećice s bombonima ili druge darove.

S obzirom na to da Španjolska nema Djeda Božićnjaka ni Svetog Nikolu koji nose darove za Božić, to čine Tri kralja-čarobnjaka, čija se velikodušnost provjerava svakog 6. siječnja, na Sveta tri kralja.

Djeca, obitelji i čitavi gradovi diljem zemlje proslavljaju ovaj španjolski obiteljski praznik. 

Svečana večer završava drugom španjolskom božićnom tradicijom: poslasticom tipičnom za "doručak s kraljevima" - kuglofom ukrašenim suhim voćem. 

Da bi se u potpunosti izbjegao bilo kakav fizički kontakt, djeca iz Seville su ove godine umjesto slanja pisama poštom, svoje želje za poklone svetim magima poslali putem iste internetske stranice.

Baltazar, Melkior i Gašpar ove godine 4. i 5. siječnja balonom slijeću u različite četvrti Seville od 9 sati ujutro po mjesnom vremenu, piše portal Think Spain.

I ostali su španjolski gradovi i manja mjesta ove godine osmislili 'alternativan posjet' Triju kraljeva s obzirom na to da su sve povorke otkazane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!