08:23 / 20.03.2020.

Autor: HINA/HRT

Zbog koronavirusa mijenjaju se pravila odlučivanja u EU-u

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Otežana mogućnost putovanja i strah od zaraze koronavirusom dovode u pitanje rad europskih institucija, koje fizičku nazočnost na sastancima nastoje nadomjestiti videokonferencijama, što opet zahtijeva privremeno odstupanje od utvrđenih pravila.
Otežana mogućnost putovanja i strah od zaraze koronavirusom dovode u pitanje rad europskih institucija, koje fizičku nazočnost na sastancima nastoje nadomjestiti videokonferencijama, što opet zahtijeva privremeno odstupanje od utvrđenih pravila.

Ovaj je tjedan odgođen redoviti sastanak Vijeća za ekonomske poslove (Ecofin), koji se trebao održati u utorak.

Sastanci Vijeća za opće poslove i Vijeća za vanjske poslove, koji su na rasporedu sljedeći tjedan, također su otkazani i umjesto toga održat će se videokonferencija. Otkazan je i sastanak na vrhu koji se trebao održati u sljedeći četvrtak i petak, a umjesto toga čelnici zemalja članica imat će videokonferenciju, ali samo će razgovarati o koronavirusu.

U srijedu redoviti tjedni sastanak Europske komisije prvi put u povijesti nije održan u dvorani za sastanke, nego su povjerenici ostali u svojim kabinetima i održali sjednicu putem videoveze.

Glavno tajništvo Vijeća EU-a pripremilo je prijedloge da se privremeno, na mjesec dana, derogiraju neke odredbe Poslovnika kako bi se osiguralo da Vijeće može donositi odluke, s obzirom na to da je teško osigurati fizičku nazočnost ministara. Prijedlog treba prihvatiti Coreper, Odbor stalnih predstavnika koji čine veleposlanici država članica.

Prema Poslovniku Vijeća, na sastanku mora biti fizički nazočna najmanje polovina ministara ili državnih tajnika, to jest osoba koje u ime svojih vlada mogu preuzimati obveze.

Sada se u situacijama kada nisu osigurani uvjeti za sastanak Vijeća predlaže da se umjesto toga održi videokonferencija. Ali videokonferencija se ne smatra sastankom Vijeća. Samo se na sastanku Vijeća mogu donositi odluke.

U slučaju kada nema sastanka Vijeća, a moraju se prihvatiti formalne odluke, sada se predlaže da se to napravi putem pisane procedure. Prema Poslovniku, akti Vijeća o hitnom pitanju mogu se donijeti pisanim glasovanjem kada Vijeće ili Coreper jednoglasno odluči koristiti taj postupak.

Zemljama članicama uputi se pitanje pristaju li na odlučivanje pisanom procedurom. Sve članice moraju konsenzusom odobriti pisani postupak i zatim glasaju kako žele o predloženom tekstu. Postoji i pojednostavnjeni pisani postupak, tzv. prešutni postupak. U tom slučaju smatra se da je relevantni tekst prihvaćen ako do kraja razdoblja koje je utvrdilo predsjedništvo ne stigne negativan odgovor, to jest odsutnost odgovora smatra se pristankom.

S obzirom na sadašnju situaciju, gotovo je nemoguće ili vrlo teško osigurati kvorum kako to traži Poslovnik.

Stoga, Glavno tajništvo Vijeća predlaže da se privremeno, na mjesec dana, s mogućnošću da se produlji, derogira odredba o kvorumu tako da se u minimalni broj potreban za kvorum računaju i oni članovi Vijeća koji zbog izvanrednih okolnosti ne mogu fizički biti ondje, nego sudjeluju putem videoveze.

Prema tom prijedlogu, u sjedištu Vijeća u Bruxellesu morao bi fizički biti samo predsjedatelj, u ovih šest mjeseci tu dužnost obnaša Hrvatska, predstavnik Glavnog tajništva Vijeća i povjerenik Komisije. Sve zemlje članice moraju biti zastupljene u dvorani za sastanke, pri čemu to mogu biti i veleposlanici, dok bi njihovi ministri ili državni tajnici sudjelovali putem videoveze.

Članovi Vijeća koji sudjeluje putem videokonferencija trebali bi poduzeti mjere kako bi se osiguralo poštovanje pravila o profesionalnoj tajni. U slučajevima kada se tehnološkim sredstvima ne može osigurati zaštita klasificiranih podataka EU-a u skladu sa sigurnosnim pravilima, o tim se pitanjima ne bi raspravljalo putem videokonferencije.

Glavno tajništvo predlaže da se sastanci Vijeća, koji se u travnju održavaju u Luxembourgu, sljedeći mjesec iznimno održe u Bruxellesu.

Prema Poslovniku Vijeća EU-a, svi se sastanci održavaju u Bruxellesu, osim u travnju, lipnju i listopadu, kada se održavaju u Luxembourgu.

I Europski parlament priprema se za glasovanje na daljinu. Vodstvo parlamenta odlučilo je sazvati izvanrednu plenarnu sjednicu za četvrtak, 26. ožujka, kako bi mogli glasati o mjerama koje je Komisija predložila u vezi s koronavirusom.

Prvi put u povijesti na plenarnoj sjednici glasat će se na daljinu, putem elektroničke pošte.
Europski parlament u četvrtak je otkazao dvije predviđene miniplenarne sjednice, 1. i 2. te 22. i 23. travnja. Četvorednevne plenarne sjednice koje bi se trebale održati u Strasbourgu u svibnju, lipnju i srpnju, pretvorene su u dvodnevne, miniplenarne sjednice u Bruxellesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!