18:20 / 22.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Zbog porasta broja novozaraženih Švedska razmatra mjere protiv bolesti COVID-19

Foto: TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Foto: TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Porast broja novih slučajeva zaraze ne može se objasniti samo povećanim brojem testiranja, objavila je u utorak Agencija za javno zdravstvo.
Švedska, koja je prije odbijala izolaciju kao sredstvo suzbijanja pandemije bolesti COVID-19, bilježi ponovni rast broja zaraženih i sada bi mogla uvesti nove mjere u prijestolnici, rekli su u utorak vodeći dužnosnici zaduženi za zdravstvo.

- Sve o koronavirusu

Švedski model postupanja, kojim se prednost dala osobnoj odgovornosti svakog građanina pred mjerama ograničenja koje bi uvela vlada, bio je oštro kritiziran potkraj proljeća, kada je ta zemlja imala velik broj umrlih u odnosu na susjedstvo, no, s druge strane, dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatrali su taj model održivim.

Broj zaraženih znatno je pao ljetos i Švedska je do sada izbjegla oštar rast broja novozaraženih, s kakvim su se prošli mjesec suočile Španjolska, Francuska i Velika Britanija. No od petka je potvrđeno oko 1200 novih slučajeva zaraze i zabilježeno pet žrtava.

Porast broja novih slučajeva ne može se objasniti samo povećanim brojem testiranja, objavila je u utorak Agencija za javno zdravstvo.

- Raste prosječan broj novozaraženih, rekao je Anders Tegnell, vodeći švedski epidemiolog i autor švedskog modela.

- To se zasad nije odrazilo na zdravstveni sustav, dodao je i ocijenio da je broj novih slučajeva vrlo nizak, kao i broj umrlih.

- Ali ne možemo isključiti uvođenje novih mjera u glavnom gradu. Razgovaramo sa Stockholmom o tome treba li uvesti nove mjere kako bi se smanjilo širenje zaraze. Što će se točno dogoditi, o tome ćemo razgovarati u idućih pet dana, rekao je.

Švedska je imala 5870 smrtnih slučajeva od početka pandemije, što je mnogo više po stanovniku nego u susjednim nordijskim zemljama, ali je također imala manji broj od Italije i Španjolske, koje su odabrale izolaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!