Zbog straha od nestašice plina Nijemci navalili na električne grijalice

11.09.2022.

17:20

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Nijemci bi mogli preopteretiti nacionalnu električnu mrežu jer kane početi rabiti neučinkovite električne grijalice, nastojeći tako ove zime izbjeći hladnoću zbog nestašice plina, upozorila je njemačka agencija za energetiku i komunalne poslove.

Sve više kućanstava opskrbljuje se električnim grijalicama, uključujući i one prijenosne, pokazuju podaci o njihovoj prodaji.


Stanovnici Njemačke strahuju da bi Rusija mogla smanjiti ili dodatno ograničiti opskrbu plinom nakon rata u Ukrajini.


Generalna direktorica Njemačke udruge energetskih i vodovodnih poduzeća BDEW za list Handelsblatt rekla je da bi korisnici, ne budu li rabili uređaje štedljivo, mogli imati još veće račune za struju.


- Mogu i preopteretiti električne mreže. To se može dogoditi ako, primjerice, u vrlo hladnoj noći brojna kućanstva istodobno uključe grijalice u istome dijelu grada, rekla je direktorica BDEW-a Kerstin Andreae.


Kazala je kako shvaća bojazan svojih sugrađana od hladnih domova tijekom zime, no istodobno upozorava da bi im se neki od mehanizama suočavanja s novom situacijom mogli obiti o glavu.


Njemačka, zajedno s ostalim državama članicama EU-a, nastoji pomoći kućanstvima i industrijama koje financijski opterećuje porast cijena energenata nakon što je Rusija zaustavila opskrbu putem plinovoda Sjeverni tok 1.


Njemačka vlada obećala je da će industrijski korisnici biti prvi kada je posrijedi administrativna raspodjela sirovina u slučaju energetskog manjka, a privatna će kućanstva biti pošteđena smanjene isporuke energije.


Predsjednik njemačke Agencije za električnu energiju, plin, telekomunikacije, poštu i željeznicu Klaus Müller u intervjuu za Tagesspiegel rekao je da bi povremeni nestanci struje na lokalnoj razini mogli biti posljedica istodobne upotrebe velikog broja električnih grijalica.


Dodao je da bi čak i usred vrlo visokih cijena plina upotreba električnih grijalica korisnike mogla stajati i više od centralnog grijanja na plin, najčešćeg oblika grijanja stambenih objekata u toj zemlji.


Samo u prvoj polovini 2022. Nijemci su kupili oko 600.000 električnih grijaćih uređaja, što je gotovo 35 posto više nego godinu dana prije, podaci su agencije GfK koja se bavi istraživanjem tržišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!