Zbog štrajka otkazano 60 letova na lisabonskom aerodromu

28.08.2022.

22:14

Autor: V.K./HRT/Hina

Otkazani letovi

Otkazani letovi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Oko 60 letova otkazano je u Lisabonu u nedjelju, na posljednji dan štrajka dijela zemaljskog osoblja, pokazali su podaci operatera nacionalnih aerodroma ANA-e.

Zaposlenici tvrtke Portway koja obavlja poslove rukovanja prtljagom zahtijevaju više naknade za godišnje odmore i lakše napredovanje.

Podaci ANA-ine stranice pokazali su da je u nedjelju otkazan 31 dolazni i 28 odlaznih letova u Lisabonu, na portugalskom najprometnijem aerodromu.

Pedro Figueiredo, glasnogovornik Nacionalne unije radnika civilnog zrakoplovstva (SINTAC), rekao je Reutersu da oko 90 posto radnika Portwaya u Lisabonu i Portu sudjeluju u trodnevnom štrajku.

- SINTAC očekuje da će ukupno između 70 i 80 letova u Lisabonu biti otkazano u nedjelju, kao i 30 do 40 na aerodromu u Portu, rekao je.

ANA nema podatke o otkazanim letovima u Portu i Faru, kao ni u Funchalu na otoku Madeiri.

- U nadolazećim danima, naš sindikat će evaluirati rezultate ovog štrajka i moguće je da ćemo se prilagoditi novim oblicima borbe, rekao je Figueiredo, iako nije dalje objasnio na što točno misli.

Mnoštvo aerodromskog osoblja prosvjedovalo je ovo ljeto diljem Europe zahtijevajući više plaće kako bi ublažili udarac sve snažnije inflacije.

Dok je za zračnim putovanjima sve veća potražnja, na brojnim aerodromima nedostaje osoblja jer su zaposlenici dobili otkaze tijekom pandemije kada nije bilo prometa.

Avioprijevoznici se u međuvremenu pokušavaju nositi s rastućim cijenama goriva i zatvaranjima zračnog prostora zbog rata u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!