Rumunjska povlači na konzultacije veleposlanika iz Austrije

09.12.2022.

18:29

Autor: Hina/HRT/R.S.

Državna granica

Državna granica

Foto: Stringer / Reuters

Rumunjska je danas, dan nakon što je Beč blokirao njezin ulazak u Schengen, odlučila pozvati na konzultacije svog veleposlanika u Austriji.


- Diplomat Emil Hurezeanu pozvan je u Bukurešt na konzultacije, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.


- Ovo je politička gesta kojom ističemo veliko neodobravanje Rumunjske glede postupanja Austrije i kojom nagovještavamo da ćemo smanjiti razinu odnosa s tom zemljom, dodaje se u priopćenju.


Premijer Nicolae Ciuca rekao je da je duboko razočaran odlukom Austrija da blokira ulazak njegove zemlje u najveći prostor slobodnog kretanja u koji njegova zemlja pokušava ući gotovo 11 godina.


Stoga je u četvrtak navečer rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo austrijskog veleposlanika u Bukureštu kako bi mu izrazili prosvjed protiv neopravdanog i neprijateljskog stajališta.


Nakon više od 10 godina provedenih u čekaonici, Rumunjska, zemlja s 19 milijuna stanovnika koja je ušla u EU 2007., imala je velika očekivanja da će se integrirati u schengensku zonu u kojoj više od 400 milijuna ljudi može slobodno putovati, bez kontrola na unutarnjim granicama.


Europska komisija odavna je izrazila želju za proširenje schengenske zone, no u četvrtak je zeleno svjetlo dobila jedino Hrvatska, a Rumunjska i Bugarska su odbijene. Austrija se usprotivila ocjenom da dvije zemlje ne čine dovoljno kako bi zaustavile ilegalne migracije zapadnobalkanskom rutom te strahuje da će se priljev još pojačati ako bi one ušle u Schengen.


Rumunjski ministar unutarnjih poslova Lucian Bode podsjetio je Austriju da "migrantski val ne prolazi Rumunjskom" već uglavnom preko Srbije.

Zapadnobalkansku rutu čine Bugarska, Srbija i BiH, ističe AFP. Zbog odluke Beča zaredali su pozivi na bojkot Austrije, a posebice od ministra turizma koji je svoje sunarodnjake pozvao da ne idu više na skijanje u Austriju, već da radije odaberu druge destinacije, poput Francuske.


Austrija je drugi najveći ulagač u Rumunjsku, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova. Mnoga javna poduzeća imaju račune u austrijskim bankama, a u zemlji su prisutne velike austrijske tvrtke poput OMV-a i HS Timber Grupe za preradu drveta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!