Zbog visoke cijene struje, Nijemci prigušuju uličnu rasvjetu

17.05.2022.

08:06

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ulična svjetiljka u Luckenwaldeu

Ulična svjetiljka u Luckenwaldeu

Foto: Tino Lehmann / Shutterstock

Neki njemački gradovi odlučili su skratiti vrijeme tijekom kojega je ulična rasvjeta upaljena da bi uštedjeli na električnoj energiji, čija cijena od veljače nastavlja rasti kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

- Gašenje ulične rasvjete jedna je u nizu mjera koje gradovi trenutačno razmatraju, kaže Alexander Handschuh iz njemačke Udruge gradova i općina.

No mnogim je gradovima jedini izbor dodatno skratiti trajanje ulične rasvjete, pokazala je anketa koju je proveo dpa.

Od 1. lipnja u gradu Weimaru ulična će se rasvjeta paliti pola sata poslije i gasiti pola sata prije, što je mjera koja je isprva bila planirana za ljeto.

Uobičajeno vrijeme tijekom kojega je rasvjeta upaljena zimi skratit će se za samo 10 minuta, rekli su iz gradske uprave.

Rezovima, kojima se štedi do 100.000 kilovatsati godišnje, uštedjet će se do 40.000 eura po sadašnjoj cijeni energije.

Vlasti u zapadnom gradu Mainzu namjeravaju skratiti i trajanje gradske rasvjete na pješačkim i biciklističkim stazama, a u nekim je mjestima ono već skraćeno za 50 posto.

Planiraju uvesti i uličnu rasvjetu koja će se paliti kad pješaci ili biciklisti prođu stazom.

Zahvaljujući senzorima, ulična rasvjeta u Darmstadtu prigušuje se i pojačava ovisno o tome prolazi li se putom.

Otprilike polovina gradskog proračuna za električnu energiju troši se na uličnu rasvjetu, priopćili su nedavno iz ministarstva gospodarstva savezne države Hesse.

No istočni gradovi Leipzig i Dresden oklijevali su skratiti trajanje gradske rasvjete zbog mogućeg utjecaja na sigurnost na cestama.

Javnost ipak većinom traži da javna rasvjeta ostane dulje upaljena, tvrdi glasnogovornik pokrajine Oldenburg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!