Zdravstveno stanje češkog predsjednika stabilno

11.10.2021.

11:42

Autor: HRT/Hina/D.M.

Miloš Zeman

Miloš Zeman

Foto: David W Cerny / REUTERS

Češki predsjednik Miloš Zeman, koji je trebao voditi postizborne razgovore o sastavljanju nove vlade, u stabilnom je stanju nakon što je bio na intenzivnoj skrbi tijekom vikenda, rekla je glasnogovornica središnje vojne bolnice.


Zeman (77) je prevezen u bolnicu u nedjelju i liječen je na odjelu intenzivne skrbi zbog komplikacija povezanih s kroničnim bolestima, rekao je tada ravnatelj bolnice. Ravnatelj Miroslav Zavoral rekao je da mu Zeman nije dao odobrenje da govori o drugim detaljima. Nije rekao koliko je ozbiljno predsjednikovo stanje.Nije rekao koliko je ozbiljno predsjednikovo stanje.

Podsjetimo, stranka premijera Andreja Babiša ANO tijesno je izgubila parlamentarne izbore završene u subotu od koalicije desnog centra Zajedno i čini se da nema izgleda formirati vladajuću većinu. Predsjednik bi trebao voditi razgovore sa strankama kako bi se nakon izbora pronašla održiva većina. Međutim, njegov prvi službeni korak, imenovanje novog premijera, dogodit će se tek kad se uspostavi novi donji dom s novim predsjednikom.

Predsjednika mijenja predsjednik donjeg doma parlamenta

Ako predsjednik nije u mogućnosti, njegove ovlasti vezana uz sastavljanje vlade prelaze na predsjednika donjeg doma. Predsjednički ured ranije je rekao da je Zeman bio bolestan, a prošli mjesec u bolnici je proveo osam dana. Predsjednički ured tada je rekao da njegovo stanje nije opasno po život, ali da je dehidriran i pomalo iscrpljen.

Javni češki radio i list denikn.cz citirali su sedam izvora koji su prošli mjesec rekli da je predsjednik tijekom prethodnog boravka u bolnici patio od ascitesa ili tekućine koja se skupljala u trbuhu. Predsjednikov glasnogovornik tada je odbio komentirati izvješće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!