23:00 / 11.05.2021.

Autor: Dnevnik 3/IMS/HRT

Zelene digitalne potvrde

Andrea Metelko-Zgombić

Andrea Metelko-Zgombić

Foto: HTV / HRT

Sastanak ministara za europske poslove prvi fizički sastanak nakon godinu dana, pripremni je sastanak za izvanredni samit lidera krajem ovog mjeseca, na kojem će jedna od glavnih tema biti koordinacija u borbi protiv COVID-19.

Ministri su pozdravili prijedlog Komisije da se kupi 1,8 milijarda doza cjepiva Pfizer-BioNTech sljedeće 2 godine. Komisija je izvijestila da se trenutno cjepivo protiv kovida proizvodi na 50 lokacija te da će se do kraja godine u Europi proizvesti 10 milijarda doza cjepiva.

Razgovaralo se o zelenim digitalnim potvrdama koje bi trebale olakšati kretanje unutar Europske unije. Državna tajnica za europske poslove Andrea Metelko-Zgombić rekla je da se već osjeća optimizam i da je sve spremno da te zdravstvene potvrde budu operabilne na europskoj razini do sredine lipnja.

Trenutno se o tome vode završni trilateralni pregovori između Parlamenta, Komisije i Vijeća, to je ključna zakonodavna faza prije donošenja uredbe koja bi mogla spasiti turističku sezonu u Europi.

Hrvatska je u završnoj fazi izrade tehničkog rješenja te sudjeluje s još nekoliko naprednih zemlja u pilot projektu, da se vidi kako će te digitalne potvrde funkcionirati. Svima je u interesu da to bude što prije.

- Mi očekujemo da će biti tijekom 6. mjeseca. Hrvatska će krenut malo ranije. Važno je da moramo ostvariti čvrsti okvir povjerenja. Nama se javlja cijeli niz zemalja koje žele bilateralno dogovoriti te potvrde, pa onda razmišljamo sklopiti dogovore s njima. Ovo je pravo europsko rješenje koje će nam olakšati sigurno putovanje za kojim svi čeznemo, naglasila je Metelko-Zgombić


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!