Sokol: U lipnju moguća uredba o "zelenoj potvrdi"

23.03.2021.

08:52

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zelena digitalna potvrda

Zelena digitalna potvrda

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu javio se iz Bruxellesa u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i rekao je kako su mjere u borbi protiv korona virusa u Belgiji puno rigoroznije nego u Hrvatskoj.

Galerija
Zelena digitalna potvrda, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Tomislav Sokol, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTZelena digitalna potvrda, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

- Sve je zatvoreno osim osnovnih trgovina, kafići ne rade, a policijski sat je od 22 sata i takva situacija u Belgiji traje već 5 mjeseci što je polučilo nekakve rezultate, ali još nije idealno, rekao je i dodao kako je najveći problem s novim sojevima koji su se pojavili.

Europska komisija predstavila je prijedlog digitalnih zelenih potvrda kao rješenje za sigurnije slobodno kretanje unutar Europske unije tijekom pandemije. Ona bi se izdavala u digitalnom i fizičkom obliku i sadržavala bi podatke je li netko cijepljen, je li prebolio COVID 19, odnosno je li ima negativan test.

- Kada bi ova potvrda sadržavala samo to je li netko cijepljen, to bi bilo diskriminatorno zato što u ovoj fazi nije cijepljena većina ljudi, naglasio je Sokol i ustvrdio kako cilj ovog dokumenta nije uspostavljanje ograničenja između država već da se olakša kretanje.

Istaknuo je kako svaka država pored ovog dokumenta može koristiti i druge dokaze da li je netko cijepljen, ima li negativan test i je li prebolio COVID-19.

- Ovo je važno za turističke zemlje poput Hrvatske, zato što će moći na jednostavniji način provjeriti je li osoba cijepljena, je li preboljela COVID-19, odnosno ima li negativan test, tako da možemo što više ljudi pustiti u zemlju, a da smo pri tom sigurni da neće predstavljati rizik za javno zdravstveni sustav, istaknuo je Sokol.

Rekao je kako vjeruje da bi se u lipnju mogla izglasati uredba o potvrdi, a toliko je potrebno i da se uspostavi digitalna infrastruktura kako bi se mogli razmjenjivati podaci između država članica.

- Ono oko čega će se lomiti koplja je priznavanje cjepiva koja nisu dobila odobrenje Europske agencije za lijekove. Ono što uredba predviđa je da se državama članicama ostavi sloboda hoće li države prihvatiti cijepljenje nekim drugim cjepivom koje nije odobreno od Europske agencije za lijekove, naglasio je.

Na pitanje koliko će vrijediti Zelene potvrde s obzirom na to da se ne zna još uvijek koliko dugo osoba koja je preboljela COVID-19 ima antitijela, Sokol je rekao kako što se tiče cijepljenja to nije precizirano, a za osobe koje su preboljele COVID-19 ta bi potvrda trebala vrijediti do 180 dana.

Što se tiče cijepljenja, u cijeloj EU je situacija slična i ide sporije nego što se očekivalo, govori Sokol i dodaje kako je razlog tome AstraZeneca koja je podbacila s proizvodnjom cjepiva u okviru svojih potpisanih obveza.

- Dobra je vijest objava Pfizera da će proizvesti više cjepiva nego što je bilo planirano. Oni bi u prvih 6 mjeseci trebali dostaviti 300 milijuna doza. Kada to zbrojimo s ostalim proizvođačima ostaje realani cilj da se do kraja ljeta cijepi 70 posto odrasle populacije EU, istaknuo je Sokol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!