17:37 / 24.11.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Nema Zelene tranzicije bez stabilne opskrbe ključnim sirovinama

Zelena i digitalna tehnologija

Zelena i digitalna tehnologija

Foto: Ilustracija / HRT

Europska unija izložena je ucjeni kritičnim sirovinama, ključnima za zelenu tranziciju, pa je kroz diversifikaciju izvora i kružno gospodarstvo potrebno osigurati stabilnu opskrbu, poručili su europarlamentarci u izvješću o europskoj strategiji za kritične sirovine, usvojenoj na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.


Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnici su s 543 glasova 'za' i 52 'protiv' usvojili izvješće o europskoj strategiji za kritične sirovine. 


- Kritične sirovine apsolutno su ključne za obnovljive izvore energije, rekla je u raspravi u ponedjeljak Hildegard Bentele, izvjestiteljica za ovu temu iz redova Europske pučke stranke. Upozorila je da je Europska unija na tom području izložena ucjenama.


U usvojenom izvješću stoji kako EU trenutačno osigurava samo jedan posto sirovina za energiju vjetra, manje od jedan posto za litij-ionske baterije i za gorive ćelije, samo dva posto sirovina relevantnih za robotiku i samo jedan posto sirovina za fotonaponske sklopove na bazi silicija.


- Moramo brzo djelovati kako bi osigurali pristup kritičnim sirovinama, upozorila je Bentele.


Thierry Breton, povjerenik Europske komisije (EK) za unutarnje tržište, na raspravi u ponedjeljak upozorio je da će Europi u budućnosti trebati 60 puta više litija i 50 puta više kobalta.


- Naše potrebe za tim sirovinama postale su geostrateški alat koji se sada koristi protiv nas, kazao je Francuz Breton,  naglasivši potrebu diversifikacije opskrbe, kružnog gospodarstva i podizanja vlastitih kapaciteta.


Kružno gospodarstvo


Izvješćem se poziva EK da uspostavi programe potpore kojima bi se poticale inovacije u području održivog rudarenja kritičnih sirovina u EU-u te da prijelaz na kružno gospodarstvo postavi kao prioritet, smanjujući ovisnost EU-a o uvozu. 


Prema procjenama Ujedinjenih naroda, s do 90%  posto svjetskog elektroničkog otpada se ilegalno trguje ili završi na odlagalištima.


Izvješće poziva i na izgradnju snažnijeg partnerstva s različitim svjetskim regijama, posebno s Afrikom čiji jug podmiruje 71% potreba za platinom, 92% potreba za iridijem, 80% za rodijem i 93% za rutenijem.


Sara Matthieu iz Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te članica kluba Zelenih naglasila je važnost očuvanja europske bioraznolikosti i opasnost rudarenja u zaštićenim dijelovima prirode.

Osvrnuvši se na tvrdnje drugih europarlamentaraca da je moguće naći ravnotežu između gospodarskih i ekoloških zahtjeva, rekla je da o tome mogu samo sanjati te da su naumili dozvoliti rudarenje u osjetljivim ekosustavima.


Roman Haider iz Odbora za međunarodnu trgovinu i član kluba Identitet i demokracija predložio je da bi EU pri sklapanju budućih trgovinskih sporazuma trebao plaćanja u američkim dolarima zamijeniti eurima kako bismo izbjegli nestabilnost cijena.
Za velik dio tzv. kritičnih sirovina EU je ovisan o nestabilnim, korumpiranim ili autoritarnim dijelovima Azije i Afrike. Primjer je kobalt, element ključan za zelenu tranziciju, koji na tržište većinom dolazi iz DR Konga.


Gotovo 44% kritičnih sirovina nabavlja iz Kine predsjednik Deng Xiaoping, predvodnik ekonomske transformacije komunističke zemlje. Tako je 1992. ustvrdio da Bliski istok ima naftu, a Kina rijetke zemne minerale.


Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predviđa da će se svjetska potražnja za kritičnim sirovinama, čija je količina u prirodi ograničena, do 2060. udvostručiti, te da bi ovisnost o njima uskoro mogla zamijeniti ovisnost o fosilnim gorivima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!