Zelenski najavio pravosudne reforme, cilj što brže članstvo u Uniji

12.05.2023.

07:50

Autor: Hina/HRT/T.S.

Zelenski se nada početku pregovora s EU

Zelenski se nada početku pregovora s EU

Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je odobrio plan reformi za unaprjeđenje kaznenog sustava i onog za provedbu zakona, ključnih elemenata u planovima za osiguravanje brzog članstva u Europskoj uniji.

- Moramo osigurati sustav koji jamči pravdu i vladavinu prava u našoj zemlji, kompatibilan s našim ciljem brzog pridruživanja Uniji, izjavio je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Promjene bi, rekao je Zelenski, bile dio novog društvenog ugovora koji bi osiguravao građanima da se osjećaju sigurno i zaštićeno. "Povjerenje u državu temelji se na povjerenju u one koji djeluju u njeno ime. Provođenje zakona i tužiteljstvo su ključni za to, kao i svi koji rade u državnom aparatu", ustvrdio je.

Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije, službeno je podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, a kao ključne elemente na tom putu EU vidi zaustavljanje "endemske korupcije", nadogradnju zakonodavstva i reforme u pravosuđu, piše Reuters.

Bruxelles je Kijevu dodijelio službeni status kandidata u lipnju prošle godine, četiri mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju, ali proces pridruživanja Europskoj uniji obično traje godinama, u vidu usklađivanja zakona i propisa zemlje kandidata s pravilima Unije.

No Zelenski želi da se taj proces ubrza, a pregovori o članstvu počnu ove godine.

U tom pogledu je dobio i podršku predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, koja je početkom ožujka posjetila Ukrajinu.

- Nadam se da pregovori o pristupanju mogu započeti već ove godine. Budućnost Ukrajine je u Europskoj uniji, poručila je Metsola u Lavovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!