Zelenski: Ukrajina vidi Poljsku kao ključnog partnera u poslijeratnoj obnovi

05.04.2023.

Zadnja izmjena 23:39

Autor: Hina/HRT/D.S./T.D.

Andrzej Duda i Volodimir Zelenski

Andrzej Duda i Volodimir Zelenski

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tijekom posjeta Varšavi da će Poljska pomoći u osnivanju koalicije zapadnih snaga koje će dostaviti ratne zrakoplove Ukrajini, kao što je učinjeno s borbenim tenkovima ranije ove godine. Zelenski je ranije kazao da Ukrajina želi da joj Poljska postane ključni partner u velikoj obnovi zemlje nakon završetka rata s Rusijom.

Ukrajinski je predsjednik, na konferenciji za novinare održanoj u Varšavi zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, pozvao poljske tvrtke da dođu u Ukrajinu i prije završetka rata kako bi osigurale bolju poziciju na ukrajinskom tržištu.

Za vrijeme posjeta Varšavi Zelenski je rekao i kako se nada otvorenim granicama između Poljske i Ukrajine.

- Mjesta blizu granice s Poljskom su, osobito u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu, otvorila svoja vrata Ukrajincima i nije bilo granica između dviju zemalja, rekao je Zelenski na sastanku sa svojim poljskim kolegom te dodao kako smatra da je ovo početak nečega što će pokazati da u budućnosti neće biti granica između susjednih zemalja.

- Bez granica u političkom, gospodarskom i, ono što je posebno važno - u povijesnom smislu, istaknuo je Zelenski, aludirajući na tešku ukrajinsko-poljsku prošlost.

Tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Duda je kazao da će se Poljska na samitu NATO-a u srpnju u glavnome gradu Litve Vilniusu angažirati na tomu da dobije dodatna sigurnosna jamstva za Ukrajinu.

Kazao je i da su Ukrajini već poslana četiri borbena vojna zrakoplova MIG-29 te da se šalju još četiri. 

- Na sljedećem samitu NATO-a u Vilniusu nastojat ćemo za Ukrajinu ishoditi dodatna sigurnosna jamstva koja će ojačati vojni potencijal Ukrajine, rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Ukrajinski je čelnik zahvalio predsjedniku Dudi i Poljacima na pomoći koju su pružili na teškome putu do ukrajinske pobjede.

Predsjednik Duda je svome kolegi Zelenskom dodijelio najveće poljsko odlikovanje, Orden bijelog orla. Dobio ga je za zasluge u produbljenju poljsko-ukrajinskih odnosa te za predanost u radu na sigurnosti i obrani ljudskih prava, pojasnio je poljski predsjednik. 

Zelenski: Poljska će oformiti koaliciju koja će Ukrajini isporučiti zrakoplove


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tijekom posjeta Varšavi da će Poljska pomoći u osnivanju koalicije zapadnih snaga koje će dostaviti ratne zrakoplove Ukrajini, kao što je učinjeno s borbenim tenkovima ranije ove godine.


Ukrajina, koja se nada da će pokrenuti protuofenzivu u nadolazećim tjednima ili mjesecima, želi osigurati napredne borbene zrakoplove poput američkih F-16 sa Zapada kako bi se oduprla ruskim okupatorima i obranila od zračnih napada.


Varšava je blizak suradnik Kijeva te je kao dio koalicije sila pomogla u okupljanju podrške na Zapadu kako bi se Ukrajinu opskrbilo borbenim tenkovima.- Kao što se vaše vodstvo dokazalo u koaliciji za tenkove, vjerujem da će se manifestirati i u koaliciji za zrakoplove, rekao je Zelenski u govoru na trgu u Varšavi.

Zelenski: Rusija neće poraziti Europu


Ukrajinski čelnik rekao je da Rusija neće poraziti Europu dok Ukrajina i Poljska djeluju zajedno.


- Poljska s vama, rame uz rame, uspostavit ćemo slobodu u Europi zauvijek, tiranija će izgubiti u povijesti kad izgubi u Ukrajini, rekao je.


Upozorio je na opasnost smanjivanja solidarnosti za Ukrajinu i rekao da se treba dostaviti artiljerija i tenkovi kad to borbe na bojišnicama zahtijevaju.


- Jer ovo je borba za slobodu i nemoguće je djelomično pobijediti, rekao je.


Tijekom posjeta Zelenskija Varšava je najavila da će Kijevu poslati još 10 borbenih zrakoplova MiG povrh četiri ranije isporučena. Poljski predsjednik Duda rekao je da Varšava također radi na osiguranju dodatnih sigurnosnih jamstava za Ukrajinu na summitu NATO-a koji će se održati u glavnom gradu Litve Vilniusu u srpnju.


- To će ojačati vojni potencijal Ukrajine, rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.


Zelenski je rekao da se ukrajinske trupe još uvijek bore za grad Bahmut na istoku zemlje, ali da bi se mogle povući ako riskiraju da budu odsječene. Naglasio je da su se ukrajinske trupe suočile s doista teškom situacijom u Bahmutu i da će Kijev donijeti "odgovarajuće" odluke da ih zaštiti. Rekao je da su ukrajinske snage u Bahmutu uspijevale napredovati samo da bi bile vraćene, ali da su ostale unutar grada.

Zelenski u posjetu Poljskoj

Posjet, čiji se detaljni program držao u tajnosti do zadnjeg trenutka, počeo je službenim dočekom na crvenom tepihu ispred predsjedničke palače. 

Poljska televizija prikazala je Volodimira Zelenskog i njegovu suprugu Olenu Zelensku ispred predsjedničke palače u Varšavi, gdje su ih dočekali  Andrzej Duda i njegova supruga Agata Kornhauser-Duda

Ukrajinski predsjednik sastao se i s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim.

U Kraljevskom dvorcu u Varšavi Zelenski i Duda sastali su se s ljudima iz Ukrajine koji su utočište od rata pronašli u Poljskoj.

Prema Agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Poljska je prihvatila oko 1,6 milijuna ratnih izbjeglica iz susjedne Ukrajine.

Poljska, zemlja članica EU-a i NATO-a, nastavlja se zalagati za vojnu pomoć zapada Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!