Zelenski traži članstvo Ukrajine u EU-u

26.02.2022.

12:03

Autor: HRT/Hina

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Instagram/@zelenskiy_official / via REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je da njegova zemlja, u svjetlu ruske invazije, bude primljena u Europsku uniju.

- Ovo je ključni trenutak da završimo dugogodišnju raspravu jednom i zauvijek i odlučimo o članstvu Ukrajine u EU-u, napisao je Zelenski na Twitteru. Potvrdio je da je s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom razgovarao o "daljnjoj učinkovitoj pomoći" te "herojskoj borbi Ukrajinaca za njihovu slobodnu budućnost".

Ukrajina nije na popisu EU-a kao službena zemlja kandidat ili potencijalni kandidat zbog zabrinutosti koja vlada da bi poduzimanje takvog koraka naštetilo odnosima Europske unije i Rusije.

Ukrajinsku revoluciju 2014. potaknuli su tromjesečni prosvjedi na kijevskom trgu Majdanu zbog suspenzije Sporazuma o pridruživanju s EU-om, što je u konačnici rezultiralo svrgavanjem proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Rusija je potom anektirala Krim te je izbila pobuna u istočnoj Ukrajini s velikim brojem etničkog ruskog stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!