22:29 / 17.01.2021.

Autor: M.Š./Hina

Žestoke reakcije zbog pritvaranja Navaljnog

Foto: Francisco Seco/Pool via REUTERS

Foto: Francisco Seco/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je u nedjelju navečer da je "neprihvatljivo" uhićenje Alekseja Navaljnoga
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je u nedjelju navečer da je "neprihvatljivo" uhićenje Alekseja Navaljnoga po dolasku u Moskvu, te je pozvao na njegovo "trenutačno puštanje" na slobodu.

Navaljni sletio u Moskvu, odmah je uhićen

Ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnoga, po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica, potvrdila je ruska Savezna služba za zatvore (FSIN).

Navaljni se u Njemačkoj posljednjih mjeseci oporavljao nakon što je preživio pokušaj trovanja.

Iz Europske unije, odmah po privođenju, stigle su kritike. Oglasio se predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- Uhićenje Navaljnog je neprihvatljivo. Pozivam ruske vlasti da ga odmah oslobode, objavio je na Twitteru.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da "poštuju prava Alekseja Navaljnoga" i u tvitu je zatražio njegovo puštanje. 

- Neprihvatljiva je politizacija pravosudnog sustava, dodao je Borrell.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je također na hitno oslobađanje Navaljnog i zatražio od EU-a da odgovori na njegovo uhićenje.

- Privođenje Navaljnog je još jedan pokušaj zastrašivanja demokratske oporbe u Rusiji. Ključan je brz i jednoznačan odgovor na razini EU-a. Poštivanje prava građana je temelj demokracije, napisao je Morawiecki na Twitteru.

- Pozivam ruske vlasti da hitno oslobode pritvorenika, dodao je.

Prije toga na oslobađanje Navaljnog i reakciju EU-a pozvale su Litva, Latvija i Estonija, pozivajući također na uvođenje "restriktivnih mjera" Rusiji.

- Potpuno je neprihvatljivo da su ruske vlasti privele Alekseja Navaljnog.

Tražimo njegovo hitno oslobađanje, napisao je litavski ministar Gabrielius Landsbergis u tvitu.

- EU bi odmah trebala reagirati i ako on ne bude pušten, moramo razmotriti uvođenje restriktivnih mjera kao odgovor na ovaj besramni čin, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!