Život na Malti gdje je jedna od najnižih stopa inflacije u eurozoni

15.10.2022.

20:09

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT

Malta ima jednu od najnižih stopa inflacije u eurozoni

Malta ima jednu od najnižih stopa inflacije u eurozoni

Foto: Dnevnik / HRT

Godišnja stopa inflacije u rujnu je ubrzala i u eurozoni i dosegnula 10%, najvišu razinu otkada je uveden euro. Najteže su pogođene baltičke zemlje, primjerice u Estoniji je inflacija gotovo 25%. S druge strane, jednu od najnižih stopa inflacije u eurozoni, 7%, ima Malta, gdje je ovih dana bila i naša ekipa.

Gospodarski potres koji je zaljuljao ekonomije diljem svijeta, nije zaobišao ni ovu malu otočnu zemlju usred Mediterana. I stanovnici Malte na svojem džepu osjete rast životnih troškova.

- Ljudi ovdje jako osjete čak i najmanji rast cijena. Podstanari plaćaju više najamnine, sve je poskupjelo. Malta je otok i većinu toga mora nabavljati izvana zbog čega je sve skuplje, rekla je Nicole Vela Lara, ugostiteljka u Valletti.

- Cijene su visoke. Pogotovo sada nakon COVID-a i dok traje rat u Ukrajini. Nije lako, rekao je Oswald Carvana, djelatnik luke u Valletti.

Najviše su porasle cijene hrane i energenata. Ali za razliku od ostatka Europe, Maltežani ne strahuju od nestašice plina.


Malta ne ovisi o ruskom plinu, najviše plina uvozi iz Azerbajdžana. Ali posljedice rata u Ukrajini osjete se i ovdje.

Naime uz Cipar i Grčku, malteške flote tankera među glavnim su prijevoznicima ruske nafte. Zbog ograničenja cijena ruske nafte nametnutog najnovijim sankcijama, zemlja strahuje od pada prihoda. Ali kao i u pandemiji, i u najnovijoj krizi, Malta je državnim intervencijama uspjela sačuvati gospodarstvo. Vlada u Valletti ove je godine za obuzdavanje cijena izdvojila gotovo 500 milijuna eura.

- Vlada je učinila mnogo toga. U ovoj godini bile su tri isplate zbog rasta troškova života, rata i COVID-a. Iznosi variraju ovisno o plaći i veličini obitelji. Primjerice, ja sam dobila tri puta po 90 eura, rekao je Debi Faricha iz Vallette.

Čak i u listopadu stara gradska jezgra u Valletti, jednoj od najmanjih metropola svijeta, vrvi gostima. Kako bi spojili kraj s krajem, ugostitelji na turistički atraktivnim lokacijama podižu cijene hrane i pića.

- Ove sam godine dva puta povisio cijene u lokalu. Na to je utjecao uvoz o kojem ovisimo. U trenutku kada cijena uvezene robe skoči, nemate previše izbora. Jedini način da održite vodu iznad glave je da i vi sami dignete cijene svojih usluga, rekao je Damian Davis, ugostitelj u Valletti.

Malta se osim niskom stopom inflacije može pohvaliti i jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji. Prema podacima iz srpnja nezaposlenih je samo 2,9%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!