16:11 / 30.05.2018.

Autor: J.P/HRT

Značajna sredstva za Erasmus Plus

-

-

Foto: - / -

Time će ojačati kulturne, znanstvene i obrazovne poveznice među državama članicama, a broj korisnika povećat će se na 12 milijuna osoba, trostruko više nego do sada.
Europska komisija predložila je 30 milijardi eura za program Erasmus Plus do 2027. To je dvostruko više nego u sadašnjem proračunu.

Time će ojačati kulturne, znanstvene i obrazovne poveznice među državama članicama, a broj korisnika povećat će se na 12 milijuna osoba, trostruko više nego do sada.

Skoro 26 milijardi namijenjeno je obrazovanju i osposobljavanju, 3 milijarde za programe za mlade, a 550 milijardi za sport. Predloženo je i povećanje za program Kretivna Europa, na 1,8 milijardi eura za poticanje audiovizualnog stvaralaštva i za mala i srednja poduzeća koja djeluju u kulturnom i kretivnom sektoru. Cilj je promicanje europske kulture i stvaranje europskog identiteta.

Tibor Navračić, povjernik za obrazovanje i kulturu, rekao je da je cilj da Erasmus bude veći, bolji, više uključiv i još više internacionaliziran.  "Erasmus je ključan za ostvarenje naših ambicija u obrazovanju i osposobljavanju mladih.

rimjerice, omogućit ćemo kraće programe i pojednostaviti administraciju oko toga. Da bi ojačali interancionalnu dimenziju jačat ćemo programe u visokom obrazovanju. Pojačat ćemo programe razmjene i za strukovna obrazovanja i programe putovanja za mlade ljude kako bi bolje upoznali naš kontinent i osjetili što znači biti Europljani", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!