Zovko pozvala na oslobađanje nigerijskog pjevača, prijeti mu pogubljenje

20.04.2023.

21:43

Autor: Hina/HRT/D.S.

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Europski parlament usvojio je hitnu rezoluciju o prijetnji smrtne kazne i pogubljenja Yahaye Sharifa-Aminua zbog blasfemije u Nigeriji u kojoj se poziva na poštovanje ustava i međunarodnih konvencija i u čijem je donošenju u ime kluba pučana (EPP) sudjelovala hrvatska zastupnica Željana Zovko.

Nigerijski pjevač Yahaya Sharif-Aminu osuđen je 10. kolovoza 2020. na smrt na šerijatskom sudu u saveznoj državi Kano zbog navodne blasfemije, a presudu je 17. kolovoza potvrdio i Žalbeni sud.


Iako međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima ograničava smrtnu kaznu na najteža kaznena djela, šerijatski zakon u najmanje 12 država na sjeveru Nigerije predviđa smrtnu kaznu za blasfemiju.


Željana Zovko je tijekom pregovora pozvala na bezuvjetno oslobađanje Sharif-Aminua i jamčenje poštovanja prava na zakonski sudski postupak, priopćila je služba za medije Europske pučke stranke.


Hrvatska europarlamentarka je također izrazila je zabrinutost zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, prava na slobodu govora, vjersku slobodu te međunarodnih političkih i građanskih prava u Nigeriji.


Hitna rezolucija ističe da je nužno osigurati da savezni državni šerijatski zakoni ne uskraćuju Nigerijcima zaštitu prema nacionalnom ustavu i međunarodnim konvencijama.


Između siječnja 2021. i ožujka 2022. više od 6000 kršćana bilo je na meti i masakrirano u napadima islamističkih skupina u Nigeriji, kao što je Boko Haram.


- Progon vjerskih skupina i ograničavanje njihovih prava na slobodu vjeroispovijesti je i dalje aktualan diljem svijeta, ističe se.


Zovko u sklopu svojih parlamentarnih aktivnosti kontinuirano radi na promicanju prava na zaštitu slobode vjeroispovijesti, osobito u Odboru za vanjske poslove, kao koordinatorica hitnih rezolucija koje se odnose na slučajeve kršenja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!