17:02 / 14.09.2020.

Autor: Hina

Zračni promet u Europi 55% manji u odnosu na 2019.

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Foto: - / -

U travnju je Eurocontrol očekivao postupni oporavak zračnog prometa do kraja godine, ali taj scenarij više nije izgledan nakon što se u kolovozu zaustavio oporavak.
Zračni promet u Europi ove godine zbog pandemije COVID-19 bit će pogođen teže nego što se prvotno očekivalo, objavio je u ponedjeljak Eurocontrol.

"Očekuje se da će ukupni broj letova u Europi biti manji za 55% u odnosu na 2019., što je šest milijuna manje letova, za milijun letova više nego što se po prvotnom scenariju predviđalo, objavio je Eurocontrol, europska međuvladina organizacija zadužena za koordinaciju upravljanja zračnim prometom u Europi.

Ukupni gubici za zrakoplovne tvrtke i zračne luke mogli bi dosegnuti 140 milijardi ove godine, 30 milijardi više od procjene iz travnja ove godine. U travnju je Eurocontrol očekivao postupni oporavak zračnog prometa do kraja godine, ali taj scenarij više nije izgledan nakon što se u kolovozu zaustavio oporavak.

Sljedećih mjeseci zračni promet trebao bi biti 40-50% od normalnog, što znači da bi na razini cijele godine promet mogao biti manji za 55%, odnosno šest milijuna letova manje, navodi Eurocontrol.

Glavni ravnatelj Eurocontrola Eamonn Brennan žali se na izostanak "koordinacije među zemljama članicama".

- Puno je zbrke i jako malo povjerenja putnika, dok raste broj zaraženih koronavirusom. Sadašnji scenarij mogao bi se poboljšati kad bi bilo više koordinacije između zemalja članica o tome kako najbolje upravljati zračnim prometom kroz usklađeni pristup prema testiranju i kroz zajedničke procjene epidemioloških kriterija. S tim bi situacija postala predvidljivija za putnike, zračne luke i zračne prijevoznike. Istodobno, situacija može postati i gora ako države nastave nametati opća ograničenja i karantenske mjere - ovaj pristup ubija turističku industriju, ističe Brennan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!