12:01 / 30.12.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/D.D./HRT/Hina

Žurna pomoć Hrvatskoj stigla iz Slovenije i drugih država EU-a

Foto: Antonio Bronic/REUTERS

Foto: Antonio Bronic/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Nakon što je Hrvatska aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, iz Slovenije je stigla prva žurna pomoć zbog razornog potresa na području Petrinje i Siska.
Iz Slovenije je stigla prva žurna pomoć zbog razornog potresa na području Petrinje i Siska, nakon što je Hrvatska aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu - program pružanja žurne pomoći, priopćilo je u srijedu hrvatsko Ravnateljstvo civilne zaštite.

➡️ Čelnici EU-a potpisali sporazume o budućim odnosima s Velikom Britanijom
➡️ Stiže pomoć iz Slovenije za Petrinju, Janša izrazio sućut obiteljima i solidarnost
➡️ Slovenija nudi šatore, krevete, grijalice za stradale u potresu

Pomoć iz Slovenije stigla je u utorak oko 23 sata - 4 kontejnera, 12 kreveta na kat s 24 madraca i 200 vreća za spavanje.

Ta je humanitarna pomoć tijekom noći stigla u središnje skladište civilne zaštite u Jastrebarskom, odakle se prevozi na pogođena područja u skladu s procijenjenim potrebama, navode iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Osim Slovenije, hrvatskom zahtjevu za pomoć odazvale su se Austrija s 470 sklopivih kreveta, Italija sa 100 zimskih šatora, Grčka s 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje, Rumunjska s 50 šatora, 100 sklopivih kreveta, 200 vreća za spavanje i 14 kontejnera za stanovanje, Švedska sa 60 šatora i 2000 sklopivih kreveta te Češka s 2 svjetiljke sa zaštitom, 1 balonom/tornjem za osvjetljenje, 10 električnih grijača, 600 sklopivih kreveta i 1200 vreća za spavanje.

Hrvatska je u utorak aktivirala Mehanizam Unije za civilnu zaštitu, program EU-a namijenjen pružanju žurne pomoći, te je zatražila zimske šatore za 6-8 osoba, svjetiljke sa zaštitom od PVC mreže (unutarnje), rasvjetne balone / tornjeve za osvjetljenje, električne grijače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH.

Ujedno je upućena zahvala svima koji su se odazvali našem zahtjevu za pomoć te kontaktirali Ravnateljstvo civilne zaštite uz upite za slanje pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!