13:04 / 14.03.2020.

Autor: HINA/HRT

Žuti prsluci pokušavaju prosvjedovati

Ilustracija: REUTERS/Charles Platiau

Ilustracija: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

Tisuće pripadnika francuskih sigurnosnih snaga zauzele su položaje u središtu Parizu jer protuvladini "žuti prsluci" pokušavaju prosvjedovati usprkos zabrani javnog okupljanja.
Tisuće pripadnika francuskih sigurnosnih snaga zauzele su položaje u središtu Parizu jer protuvladini "žuti prsluci" pokušavaju prosvjedovati usprkos zabrani javnog okupljanja. 

U televizijskom obraćanju naciji u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron objavio je da se zatvaraju škole te je zatražio od Francuza da izbjegavaju bliske kontakte.

Do sada je 79 osoba umrlo zbog koronavirusa u Francuskoj, a zaraženo ih je preko 3600.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je u petak objavio da su zabranjena okupljanja s više od 100 ljudi.

Pariška policija već je u subotu zabranila, nakon zahtjeva organizatora, prosvjedovanje na mjestima poput Elizejskih poljana.

- Subota je, prosvjedni dan. Neki ljudi misle da ih koronavirus neće pogoditi i odbijaju poštivati preporuku, rekao je interventni policajac ispred teško naoružanog vozila koje je blokiralo cestu koja vodi do predsjedničke palače.

Vlada je dekretom u subotu zabranila sva okupljanja koja nisu nužna, ali stotine prosvjednika, od kojih su neki nosili zaštitne maske, počelo se okupljati kod željezničke stanice Montparnasse, uzvikujući slogane protiv predsjednika Macrona.

Žuti prsluci, koji prosvjeduju protiv Macrona od kraja 2018., namjeravali su obilježiti 70. prosvjednu subotu za redom.

U nedjelju se održava prvi krug francuskih lokalnih izbora koji su test za Macronovu politiku i plan reforme francuskih mirovinskih sustava.

Očekuje se da Macronova stranka neće dobro proći na tim izborima.
Francuzi biraju gradonačelnike 35.000 gradova i gotovo pola milijuna vijećnika u nedjelju.

Usprkos zatvaranju škola, sveučilišta, odgodi sportskih događaja, zatvaranju turističkih atrakcija i smanjenju javnog prijevoza, Macron se nije odlučio odgoditi izbore, što je učinio čak i Boris Johnson koji primjenjuje puno "relaksiraniji" pristup u borbi protiv koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!