14:44 / 21.05.2019.

Autor: HRT

101 milijun kuna za potpomognuta i brdsko-planinska područja

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ukupna sredstva za ova dva programa u ovoj godini iznose 101 milijun kuna i namijenjena su podizanju standarda komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture.
Načelnicima i gradonačelnicima u Zagrebu je uručeno 370 ugovora o sufinanciranju projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške brdsko-planinskim područjima.

Za Program održivog razvoja lokalne zajednice odabrano je ukupno 300 projekata, dok je za Program podrške brdsko-planinskim područjima odabrano 70 projekata. Ukupna sredstva za ta dva programa u ovoj godini iznose 101 milijun kuna (76 milijuna kuna za potpomognuta i 25 milijuna kuna za brdsko-planinska područja), ističe se u priopćenju.

- Sa ciljem ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske, Ministarstvo je u protekle dvije godine kroz različite nacionalne programe sufinanciralo gotovo 1500 projekata u ukupnom iznosu većem od 420 milijuna kuna u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, podsjetila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

Projektni prijedlozi koji nisu odabrani u prvom krugu nalaze se na rezervnim listama te će i njima biti sukcesivno dodijeljeno sufinanciranje, ako se postignu uštede na odabranim projektima ili se do kraja godine osiguraju dodatna sredstva za programe. Programi će se i dalje nastaviti u skladu s osiguranim sredstvima i obuhvatit će pripremu projekata za novo proračunsko razdoblje od 2021. do 2027., najavila je Žalac.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević istaknula je u ime svih potpisnika ugovora važnost i prilike koje takvi programi pružaju manje razvijenim krajevima.

- Program održivog razvoja lokalne zajednice za naše male sredine je izuzetno značajan, osobito za razvoj i izgradnju infrastrukture koja podiže kvalitetu života naših stanovnika, rekla je Blažević.

Ministarstvo je za programe i projekte koji pridonose razvoju potpomognutih i brdsko-planinska područja, unutar svog proračunskog razdjela, osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 419,5 milijuna kuna kroz tri proračunske godine. U svrhu jačanja konkurentnosti i ostvarenje razvojnih potencijala tih područja Ministarstvo je pripremilo Zakon o potpomognutim područjima i novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, koji su stupili na snagu u siječnju ove godine.

U pripremi i provedbi mjera, programa i projekata za razvoj tih područja nužna je suradnja svih javnopravnih tijela koja svojim djelovanjem mogu znatnije pridonijeti razvoju područja koja čine 304 jedinice lokalne samouprave sa statusom potpomognutog područja i 85 jedinica lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja, na kojima živi gotovo trećina stanovništva Hrvatske, stoji u priopćenju.
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

prije

16 min

Sretan Uskrs!

Uskrsno bdjenje/arhiva