16:35 / 01.07.2019.

Autor: Hrvoje Gunjača/I.H./HRT

175. obljetnica dolaska prvog turističkog broda u Dalmaciju

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U povodu toga organizirana je plovidba od Šibenika do Skradinskog buka.
Šibenik, Skradin, Nacionalni park Krka i Zadar obilježavaju važnu obljetnicu - 175 godina dolaska parobroda na prvo turističko kružno krstarenje po Dalmaciji!

Na važnu obljetnicu u povijesti organiziranog bavljenja turizmom u Hrvatskoj upozorio je šibenski kroničar Darko Gulin, koji je podatak otkrio proučavajući povijesne dokumente. U povodu toga organizirana je plovidba od Šibenika do Skradinskog buka.

U morskoj panorami Šibenika uživali su i putnici parobroda "Imperatore" - prije 175 godina! Redom turisti! Jer austrijski je LLoyd odlučio novom ponudom nadopuniti tada redovite linije duž istočnojadranske obale.

- Prvi izlet bio im je Venecija, Ancona, pa Pula i onda 29. lipnja 1844. oni su organizirali izlet u Dalmaciju: Šibenik, posjet Slapovima Krke i na povratku u Zadar, govori Gulin.

Bilo je to prvo putovanje motivirano znatiželjom i zadovoljstvom, kako se tada definirao turist. Pravo kružno krstarenje! Turisti su zatim manjim parobrodom iz Šibenika otišli na izlet na Skradinski buk.

Tom smo povijesnom brazdom zaplovili iz Šibenika, kanjonom Krke, do Nacionalnog parka. Na brodu ovaj put - ljudi koji se za turizam skrbe i od njega žive!

Grad s dva UNESCO-ova spomenika i dva nacionalna parka u okolici dobio je tako novi turistički adut. Današnji Šibenik luka je pristajanja za stotinjak kruzera godišnje. A na njima u Krešimrov grad doplovi oko 35 000 turista.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!