12:22 / 12.10.2020.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

2. sjednica Vijeća predsjednika Republike za energetsku tranziciju

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cilj je definirati nove modele razvoja u skladu s Europskim zelenim planom te potaknuti interes privatnih ulagača za zelene projekte.
Na Pantovčaku se održava 2. sjednica Vijeća predsjednika Republike za energetsku tranziciju. Razgovara se o Programu Europske unije za financijsku perspektivu od 2021. do 2027. i Planu korištenja Fonda za oporavak.

Cilj je definirati nove modele razvoja u skladu s Europskim zelenim planom te potaknuti interes privatnih ulagača za zelene projekte.

- Ova prilika koja je pred nama, preko 22 milijarde, ne može biti još jedna prilika za korupciju, to mora biti prilika, možda i zadnja prilika za razvoj Hrvatske u jednom dobrom smjeru. U tom smislu mi smo na raspolaganju Vladi RH, i u ime Vijeća očekujemo poziv na razgovor, na dijalog, rekao je Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu.

Hrvatska mora napraviti niz promjena kako bi načinila korak prema zelenom i održivom gospodarstvu i iskoristila za to predviđena europska sredstva. Zaključak je to Vijeća za energetsku tranziciju, u kojem ističu i da je potrebno mijenjati tek donesenu Strategiju energetskog razvoja.

Na snazi je tek od početka godine, no energetska bi strategija mogla na reviziju. U Vijeću kažu da nije dovoljno ambiciozna.

- Svaka zemlja mora biti do 2050. klimatski neutralna. Naša energetska strategija, odnosno Nacionalni energetsko-klimatski plan, nije u skladu s tim preporukama i bit će ih potrebno revidirati, kazao je Domac.

- Ulaganje u domaće čiste izvore, poput vjetra, geotermalne energije, solarne energije, zatim dekarbonizacije cijele industrije čistih tehnologija, također i u prometu, izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, članica Vijeća za energetsku tranziciju.

Za ulaganje u ekološki održivo gospodarstvo na raspolaganju su nam i velika sredstva iz europskih fondova. No stručnjaci kažu da će najveći izazov biti aktivirati privatni kapital u zelene projekte.

- Čini se da će većina tih sredstava, ako ne i sva sredstva, biti usmjerena isključivo na projekte u javnom sektoru, što ja osobno smatram da nije dobro, kazala je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta.

U Vijeću kažu kako je potrebno donijeti Nacionalnu razvojnu strategiju - Hrvatska 2030 u kojoj bi zeleno gospodarstvo i digitalizacija bili ključni kotači razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!