16:26 / 02.01.2020.

Autor: Marko Percan/T.V./HRT

2020. donosi novu nadu za pulski Uljanik?

-

-

Foto: - / -

U svibnju prošle godine proglašen je stečaj pulskog Uljanika. Od tada se u brodogradilištu nije promijenilo gotovo ništa. Može li nova godina označiti neki novi početak za Uljanik?
U svibnju prošle godine proglašen je stečaj pulskog Uljanika. Od tada se u brodogradilištu nije promijenilo gotovo ništa. Može li nova godina označiti neki novi početak za Uljanik? Znat će se to potkraj siječnja kada bi vjerovnici trebali prihvatiti novi plan za spas.

2019. je bila duga i teška godina za pulski Uljanik.

- Sigurno je da je to najgora godina u 164 godine postojanja Uljanika, sigurno je da se ove godine dešavalo sve ono loše što se moglo dogoditi, smatra Boris Cerovac, Jadranski sindikat.

A dogodio se stečaj, od kojeg je već prošlo sedam mjeseci. Od tada bitnih promjena nema. Većina radnika se snašla. Neki su u inozemstvu. Neki čekaju na Zavodu. A neki su se i vratili u Uljanik, nadajući se da se nešto ipak može pokrenuti. 

- Preko biroa su se tražili razni poslovi, dobili smo poziv za doći u Uljanik, ako pristajemo na uvjete, pristali smo, došli smo raditi i samim time pokušati obnoviti ono naše staro brodogradilište. U biti nikad neće biti ono staro, ali ajmo od početka nekog pa da krenemo raditi dalje brodove, poručuje Franko Belas, Uljanik brodogradilište d.d. u stečaju.

- Vratili smo se, radimo po potrebi, od održavanja dizalica, strojeva, košnje trave, čišćenja, svih priprema koje bi mogle dovesti do toga da ako se počne raditi, da sve bude spremno za početak radova, dodaje Marko Alviž, Uljanik brodogradilište d.d. u stečaju.

Taj početak ovisi o prihvaćanju novog plana za spas brodogradnje u Puli. Prema tom planu, stari Uljanik trebao bi u likvidaciju, a poslovanje bi nastavila nova tvrtka naziva Uljanik brodogradnja 1856. koja bi kreditom pokušala završiti jedini preostali brod na navozu.

- To je brod na kojem temeljimo svoj poslovni plan nastavka brodogradnje u Puli, on je u biti ključni oslonac našeg poslovanja s obzirom da je i visok stupanj dovršenosti tog broda, objašnjava Emir Bulić, Uljanik d.d. u stečaju.

A ključni datum je 22. siječnja. Tada će vjerovnici od kojih je najveći država, na skupštini odlučiti hoće li podržati navedeni plan. Prošlog tjedna sindikati su istaknuli da se nadaju samo jednoj odluci.

- Odluka koja će nama biti dar za početak sljedeće godine, a ona glasi - nastavak proizvodnje u Uljaniku, kaže Cerovac.

U 2019. godini bilo je mnogo planova za spas Uljanika. No svi su ostali tek mrtvo slovo na papiru. Može li u novoj godini biti drugačije? Odgovor ćemo saznati potkraj siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!