14:43 / 03.04.2019.

Autor: Gavranović/HRT

4. obrtnički sajam na zagrebačkom Velesajmu

-

-

Foto: - / -

Ove bi godine, prema procijeni organizatora, sajam mogao privući rekordan broj učenika - njih više od 7 tisuća.
Otvoren je 4. obrtnički sajam na zagrebačkom Velesajmu. U sljedeća tri dana obrtnici iz Zagreba i Zagrebačke županije učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola promovirat će  obrtnička zanimanja i motivirati ih za upis u srednje obrtničke i strukovne škole.

Interes za obrtničkim zanimanjima svaki je dan sve veći. Najveće je zanimanje za Industrijsku strojarsku i Elektrostrojarska obrtnička školu. Najviše ih je upisano za zanimanja autolimara, elektromehaničara, elektroinstalatera, automehaničara i automehatroničara.

Ništa manje atraktivno nije raditi u turizmu. Radnika nedostaje i sve su bolje plaćeni.

I pekare u Hrvatskoj bilježe porast,  zarade su veće ali i tu nedostaje kvalitetne radne snage.

Zahvaljujući ovom sajmu srednje strukovne škole na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije upisano je čak šest razreda više. Tome pridonose i subvencije koje nisu zanemarive.

Ove bi godine, prema procijeni organizatora, sajam mogao privući rekordan broj učenika - njih više od 7 tisuća. Sve sreća da većina njih nakon završene škole i ostane raditi u domovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!