15:57 / 11.02.2019.

Autor: I.H./Hina

58 mil kn potpora mladim poljoprivrednicima

-

-

Foto: - / -

Tolušić je izvijestio da će se natječaji za mlade i male poljoprivrednike do kraja ove godine provoditi preko Lokalnih akcijskih grupa (LAG), za što su osigurana sredstva.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je u ponedjeljak sa 163 korisnika ugovore o potporama za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu. Vrijednost ugovora je 58 milijuna kuna.

U Hrvatskoj se trenutačno provodi 645 projekata mladih poljoprivrednika kojima je odobreno gotovo 243 milijuna kuna u operaciji 6.1.1. Programa ruralnog razvoja, a do danas im je isplaćeno 180 milijuna kuna.

Operacija 6.2.1. namijenjena je onima koji žele svoj poljoprivredni posao proširiti na nepoljoprivredne aktivnosti pa će ugovoreni novac iskoristiti za npr. mehaničarske radnje, turističke djelatnosti, kušaonice vina, proizvodnju kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i djelatnost uređenja krajolika, čuvanja djece te starijih i nemoćnih osoba. Iznos potpore je 50.000 eura po korisniku u kunskoj protuvrijednosti, a danas je ugovore potpisalo 57 korisnika ove mjere.

Tolušić je izvijestio da će se natječaji za mlade i male poljoprivrednike do kraja ove godine provoditi preko Lokalnih akcijskih grupa (LAG), za što su osigurana sredstva, a da će se za novo proračunsko razdoblje natječaji raspisivati iduće, moguće već i potkraj ove godine, i to s puno većim iznosima nego dosad.

- Kad govorimo o novcima, poljoprivrednici ne moraju brinuti niti za poticaje, niti za program ruralnog razvoja. Tko god Vam kaže drugačije, laže. Novaca će biti isto ili više nego što imate sada, poručio je Tolušić.

- Ove će se ove godine raspisati 30-tak natječaja, vrijednih 360 milijuna eura, a sav novac koji eventualno bude višak, primjerice ako se javna nabava realizira jeftinije ili ako netko ne realizira projekt, usmjerit će se u mjere razvoj primarnih poljoprivrednih djelatnosti te za potpore malim i mladim poljoprivredicima, najavio je Tolušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!