08:06 / 10.01.2018.

Autor: HRT

"A sada Vlada": Svi noviteti Zakona o poljoprivrednom zemljištu

-

-

Foto: - / -

Njime Vlada želi spriječiti zlouporabe i regulirati korištenje poljoprivrednog zemljišta.
Državnim poljoprivrednim zemljištem raspolagat će općine i gradovi, no kada je riječ o privatnim, zapuštenim zemljištima kojima nije poznat vlasnik ili nije poznato vlasnikovo boravište, za to će izravno biti nadležno  Ministarstvo poljoprivrede. Noviteti su to u prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji resorni ministar Tomislav Tolušić očekuje da će do kraja mjeseca biti prihvaćen u Hrvatskom saboru.

Govoreći o tom zakonu za emisiju Hrvatskog radija "A sada Vlada" rekao je da se njime želi spriječiti zloupotrebe i regulirati korištenje poljoprivrednog zemljišta.Vraćaju zemljišta na raspolaganje općinama i gradovima "jer pokazalo se da je Agencija za poljoprivredno zemljište posljednjih pet godina bila sve samo ne efikasna". U sam proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem uključeno je ponovno i Državno odvjetništvo, što također nije bio slučaj posljednjih pet godina.

Cilj im je, kaže, da državno poljoprivredno zemljište u nekoj općini najprije dobiju poljoprivrednici iz te općine, a onda neki drugi. Stočarima će namiriti količinu poljoprivrednog zemljišta koja im nedostaje (odnos grlo-hektar). Mladi poljoprivrednici također su im u vrlo visokom rangu prioriteta, a "prvi put izričitu prednost pri dodjeli poljoprivrednih zemljišta imaju i OPG-ovi".

Zakonom će regulirati i korištenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta čiji je vlasnik nepoznat ili mu nije poznato boravište. Ministar Tolušić ovdje napominje da je za velik broj lanjskih požara u Dalmaciji krivo upravo zapušteno poljoprivredno zemljište. Za ona zemljišta kojima je vlasnik poznat trebaju reagirati općina i komunalni redari, a u slučaju nepoznatog vlasnika reagirat će Ministarstvo poljoprivrede na upit zainteresiranih građana tako što će dopustiti zakup tog zemljišta. Tko to zemljište uzme u zakup, na poseban će račun plaćati zakupninu i zemljištem će se moći koristiti maksimalno deset godina. Neće ga stoga moći iskoristiti za trajne nasade, nego primjerice ratarske kulture. Kada i ako se pojavi vlasnik zemljišta, bit će isplaćen za korištenje zakupa i moći će stupiti na svoj posjed ako to bude želio.

Zloupotreba ima i u korištenju pašnjaka. Neke situacije Tolušić naziva suludima, primjerice one gdje netko dobiva velik novac za stotine hektara pašnjaka - na kojima nema nijednog grla stoke. Taj novac isplaćuje Europska unija, kaže, i zato želi da Hrvatska tomu stane na kraj. Pema novom zakonu, dodjela pašnjaka bit će uvjetovana određenim brojem grla stoke.Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić kazao je za Studio 4 da je ta udruga tražila reviziju zakupa, da se ustanovi koji su sporni te da DORH istraži je li došlo do kaznenog djela. "Nema rata u Savudrijskoj vali"

Ministar poljoprivrede komentirao je i situaciju u Savudrijskoj vali rekavši da Hrvatska štiti svoje ribare. Ponovio je da Vlada ne smatra arbitražu obvezujućom. Ona je, kaže, "bila kontaminirana". Misli da se Hrvatska ponaša vrlo korektno ne poduzimajući nikakve jednostrane korake prema Sloveniji.

"Ono što bih želio demistificirati - nema rata u Savudrijskoj vali, nema raketnih topovnjača. Ribari izlaze na more, love. Naravno, dolazi slovenska policija, ali tu je i hrvatska policija. Nema nekih incidenata, osim što to možda psihološki nije nešto najljepše za hrvatske ribare", prokomentirao je zaključivši da bi situacija bila "puno normalnija da nema skorašnjih izbora u Sloveniji". Poziva na smirivanje tenzija. Nijedna kazna nije stigla na adrese hrvatskih ribara pa ih Tolušić naziva "probnim balonima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!