Acciona će graditi 16 vjetrenjača u Dalmaciji

19.07.2022.

07:31

Autor: V.K./HRT/Hina

Vjetro elektrane

Vjetro elektrane

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Španjolska energetska kompanija Acciona Energia najavila je u ponedjeljak gradnju dvaju parkova s vjetrenjačama u Hrvatskoj putem kojih bi se iz vjetra dobivala struja za oko 60.000 kućanstava.


Jedan park bi trebao biti izgrađen na području Splita, a drugi između Šibenika i Knina za što će biti potrošeno blizu 100 milijuna eura.

U tim parkovima će biti ukupno 16 vjetrenjača koje će proizvoditi 203 GWh čiste struje godišnje, što je jednako potražnji iz oko 60.000 kućanstava, priopćila je Acciona.

Nakon što ti parkovi počnu raditi 2024. godine, izbjeći će se godišnja emisija 135.000 tona CO2, dodala je ta kompanija sa sjedištem u Madridu.

Ta dva projekta nazvala je Opor i Boraja II.

Acciona je taj posao dobila u sklopu javnog natječaja kojeg su bili raspisali Hrvatski Operator Tržišta Energije (HROTE), kompanija osnovana 2005. koja se bavi poticanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, i hrvatska Vlada. Ugovor je sklopljen na 12 godina.

Acciona je u području Splita počela raditi 2013. godine na tamošnjem projektu Jelinak.

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, promiče korištenje obnovljivih izvora energije u svojih 27 zemalja članica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!