14:58 / 02.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Administrativno rasterećenje povremenog rada od kuće

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Novim Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o izradi procjene rizika prihvaćen je prijedlog HUP-a za administrativnim rasterećenjem onih poslodavaca koji će iskoristiti mogućnost da povremeno svojim radnicima omoguće rad od kuće.
Novim Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o izradi procjene rizika prihvaćen je prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)  za administrativnim rasterećenjem onih poslodavaca koji će iskoristiti mogućnost da povremeno svojim radnicima omoguće rad od kuće, priopćili suiz HUP-a. 

Taj Pravilnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava objavljen je u Narodnim novinama 31. prosinca 2019. godine, a stupa na snagu osmi dan od objave.

HUP u svom priopćenju navodi da poslodavci, uz ostalo, više neće imati obavezu dokumentiranja procjene rizika za poslove koje radnik povremeno obavlja na izdvojenom mjestu rada (dakle kod kuće) ako su to administrativni, uredski i slični poslovi, za koje je u skladu s odredbama Pravilnika prethodno procijenjen i dokumentiran mali rizik i koje radnik redovito obavlja u prostoru poslodavca.

Prema dosadašnjim rješenjima, naime, da bi radnik mogao povremeno obavljati posao na izdvojenom mjestu rada poslodavac je, s aspekta zaštite na radu, morao izraditi procjenu rizika za to mjesto rada, uz poduzimanje svih mjera koje iz toga proizlaze.

Kao što odredba i ukazuje, radi se o poslovima koji su na mjestu rada kod poslodavca procijenjeni kao poslovi s malim rizikom i u pravilu radi se o poslovima administrativne prirode. Sve navedeno odnosi se na situacije kada se takvi poslovi obavljaju na izdvojenom mjestu rada povremeno, a ne stalno, navode iz HUP-a.

- Ovime je učinjen jedan mali, ali značajan iskorak ka fleksibilnijem pristupu odnosno boljem usklađivanju poslovnog i privatnog života radnika. S obzirom da podrazumijeva pristanak obiju strana, ovo je svakako od interesa i poslodavcima i radnicima, koji na taj način imaju priliku lakše uskladiti poslovne i privatne obveze, zaključuje se u priopćenju HUP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!