16:20 / 04.07.2018.

Autor: S.M./HRT

Adris će ustrajati u zaštiti svojih interesa

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika. Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa, priopćeno je iz Adris grupe.
Adris grupa je, nakon izglasavanja nagodbe u Agrokoru, priopćila da ostaje kod svojih ranije izloženih argumenata zbog kojih nije podržala nagodbu te da će ustrajati u zaštiti svojih interesa.

Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika.  Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa, priopćeno je iz Adris grupe.

Iz Adrisa su i ranije poručivali kako ne mogu podržati nagodbu vjerovnika Agrokora koja nije ni pravedna ni poštena, dodavši da će vrijeme pokazati koliko je takva nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu. Navodili su da u nastojanju da se postigne pravična nagodba, oni sustavno ukazuju na nedostatke modela namire" te da je "Entity Priority Model (EPM) potpuno nepoznat našem stečajnom pravu i da se temelji na dvije dvojbene postavke.

Nagodba vjerovnicima s razlučnim pravima na dionicama daje malu ili nikakvu vrijednost ako se radi o dionicama kompanija za koje sama Izvanredna uprava utvrdi da su insolventne, odnosno da su neodržive. Ne predviđa se da to utvrđuje sud, kao u redovnom predstečajnom ili stečajnom postupku, već će takvu odluku donijeti sama Izvanredna uprava temeljem kriterija koje je sama izabrala, poručivali su iz Adrisa, dodajući kako bi primjenom tih istih kriterija i 'novi Agrokor' bio insolventan.

Smatraju i da je i pogrešno da se vrednuju instrumenti osiguranja različite kvalitete. Kao jednakovrijedna se uzimaju jamstva vezana uz obveznice i jamstva dana u obliku ovršnih isprava,  npr. zadužnice. Stoga u predloženom modelu bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitetnih jamstava od onih koji imaju manji broj kvalitetnih jamstava ili druga sredstva osiguranja koja su ovršna, iako bi se u redovnom tijeku stvari prije naplatili upravo ovi drugi, procjenjuju iz Adrisa.

Agrokorovi vjerovnici su na ročištu izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2% ukupnih tražbina, odnosno s 27,08 mlrd. kn tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 mlrd. kuna. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Na ročištu je odvjetnica Adris grupe Belinda Čačić iznijela prigovor da se u postupku prije glasovanja podmirivalo osporene tražbine bez ovršne isprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!