11:50 / 30.03.2020.

Autor: Mladen Sirovic a/Dnevnik/IMS/HRT

Adrović: Banke neće podizati ovrhe do 30. lipnja

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Banke u Hrvatskoj još uvijek razmatraju mogućnost na moratorij na otplatu kredita tvrtkama i građanima uz formiranje garantne sheme.
Građani koji su dobili otkaz ili su završili na minimalcu moći će po sličnom principu kao poduzeća zatražiti odgodu naplate svojih kreditnih obveza za tri mjeseca s mogućnošću produženja za još tri. Također je s bankama postignut načelni dogovor da se u tom razdoblju neće raditi ovrhe kao da se za te kreditne obveze neće donositi nikakve dodatne naknade.

- Dobio sam potvrdno sa svih banaka, kako smo i najavljivali, da bi moratorij na kredite svih onih koji su pogođeni, bilo poduzetnika, bilo građana koji su pogođeni, uključujući ono što su me brojni poduzetnici pitali, recimo i za obveze i po leasingu, također bile sastavni dio tog moratorija, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

- To bi startalo ovaj tjedan. Svaka banka će imati određene svoje, nismo išli na unificiranje, naravno, ne ulazimo u njihove poslovne politike, ali mislim prema onome što sam čuo da je minimalno tri mjeseca. Ali, naravno, od banke do banke, od slučaja do slučaja, ono što je važno je da su sve na istoj valnoj duljini, dodao je.

O ovoj je temi u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje danas govorio Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

- Model garantne sheme postoji u većini zemalja EU. Njega propagira i EK, posebno kada daje pomoć iz proračuna zemljama kao što je Hrvatska. To je vrlo široki mehanizam koji će se koristiti u narednom razdoblju, rekao je.

Naglasio je kako se u Hrvatskoj razrađuje nekoliko modela u kojima će poslovne banke davati novu likvidnost poslovnim subjektima kojima je to neophodno, a rizici takvih kredita će biti pokriveni takvim garantnim shemama. To znači da će se banka koje kreditiraju onoga koji nije kreditno sposoban kreditirati sa 100 kreditnih jedinica, a 70, 75 ili 80 posto rizika će kreditirati država kroz jamstvenu shemu.

- To se odnosi na pravne osobe, a za fizičke osobe je prikraju dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanima. U ovom slučaju se ide na to da svim onima koji su pogođeni, da im se ponudi svojevrsni moratorij za sve obaveze po kreditima koje imaju prema bankama za naredna 3 mjeseca, rekao je i dodao kako se to odnosi na travanj, svibanj i lipanj.

Istaknuo je da to znači da svi oni koji otplaćuju recimo stambene ili gotovinske kredite, a smanjeni su im prihodi, bit će im omogućena ova mjera.

- Sve su se banke složile da je to moguće, ali i po potrebi za odgodu kredita za još 3 mjeseca, rekao je Adrović.

Kazao je kako se u tehničkom smislu pokušava izbjeći dolazak građana u poslovnice. Sve će se odvijati ili telefonski ili drugim elektronskim mehanizmima.

- Vjerovat ćemo u ovom trenutku ljudima koji će davati izjavu da im je plaća umanjena ili da je nemaju, što će se provjeravati kasnije, rekao je.

Istaknuo je kako je dogovor gotov i sve je spremno za to. Neke su banke već jučer počele obavještavati svoje klijente za način na koji će ostvariti povlasticu da ne moraju vraćati 3 mjeseca kredite. Kako je naglasio, danas ili sutra kreće akcija banaka prema klijentima čije obaveze dospijevaju. Nakon toga će se klijenti javiti sa svojim zahtjevima javiti bankama i onda kreće restrukturiranje.

- Ono će ići tako da naredna 3 mjeseca odgodimo onima koji se jave otplate. Apeliramo na sve kojima plaće nisu umanjene da nastave s otplatom svojih obaveza, rekao je Adrović.

Kazao je kako je reducirano radno vrijeme poslovnicama u svrhu izoliranosti, ali se radi svaki dan.

- Reduciran je i broj poslovnica, ali mislimo da je to dovoljno s obzirom na potražnju koja postoji, rekao je i dodao da što se tiče prekoračenja po računu građana, neka su smanjena s obzirom na to da će ljudi imati manja primanja u razdoblju koje je pred nama.

Adrović je naglasio kako se sve pogodnosti za otplatu odnose i na lizing rate.

Rekao je kako je svima u interesu da se na poveća tečaj naše valute, zato što to smanjuje kreditni rizik.

- Ne želimo da se ponovi slučaj sa švicarskim frankom, kazao je.

Adrović je naglasio kako banke neće podizati ovrhe od 31.03 do 30.06. Kako je rekao, dogovara se da se i drugi vjerovnici odreknu svojih potraživanja u ovom periodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!