Afrička svinjska kuga u BiH, pojačan oprez u Hrvatskoj

23.06.2023.

13:25

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Afrička svinjska kuga (ASK)koja nije opasna za ljude i druge životinje, ali uzrokuje velike gospodarske štete, potvrđena je u Bosni i Hercegovini što predstavlja opasnost za unos bolesti u Hrvatsku pa je potreban pojačan oprez, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Pretpostavlja se da se virus afričke svinjske kuge u Bosnu i Hercegovinu proširio iz Srbije.

Srbija je do 15. lipnja prijavila 180 slučajeva u divljih i 131 u domaćih svinja putem europskoga sustava ADIS. 

Ministarstvo poljoprivrede je, kako se navodi, svjesno sve većeg rizika od pojave ove bolesti u Hrvatskoj dodatno pojačalo preventivne mjere donošenjem nove Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je na snazi od 10. lipnja.

Naredbom je propisana provedba godišnje kategorizacije svih objekata na kojima se drže svinje koji ne zadovoljavaju uvjete biosigurnosti, s ciljem njihovog unaprjeđenja u višu kategoriju.

S objekata kategorije 1 koji ne primjenjuju osnovne mjere biosigurnosti, zabranjeno je premještati svinje, osim izravno u klaonicu, a klanje za vlastite potrebe dozvoljeno je tek nakon veterinarskog pregleda.

Iz Ministarstva naglašavaju da u slučaju pojave ASK naknada štete zbog provedenih mjera kontrole, moguća isključivo za držatelje svinja koji su na vrijeme prijavili sumnju ili uginuća i koji su primjenjivali sve propisane mjere.

Lovoovlaštenici su pak dužni ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijaviti svaku pronađenu uginulu divlju svinju, uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne.

ASK je virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i 100 posto. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali se vrlo brzo širi bez obzira na granice, te ima ozbiljne socioekonomske i javno zdravstvene posljedice.

Ministarstvo poziva sve držatelje svinja i lovce, a i sve ostale, koji uoče uginule domaće ili divlje svinje ili one koje pokazuju znakove bolesti da isto odmah prijave najbližoj veterinarskoj organizaciji ili na dežurni kontakt mobitel Ministarstva poljoprivrede: 099/4392-507 .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!