18:11 / 29.03.2021.

Autor: M.N./HRT

Agencija S&P o financijama Grada Zagreba

Zagrebu prijete financijske obveze

Zagrebu prijete financijske obveze

Foto: Marko Prpic / PIXELL

Troškovi obnove od potresa vjerojatno će biti nešto niži no što se očekivalo, objavila je agencija Standard & Poor's  u najnovijoj ocjeni financijskog stanja Grada Zagreba. Agencija je potvrdila važeći rejting 'BB-', s negativnim izgledima, uz napomenu kako će poslovanje Grada vjerojatno trpjeti u razdoblju od 2021. do 2023. zbog pada prihoda od prireza, povezanog s pandemijom koronavirusa.

Dosadašnji rejting Grada Zagreba je špekulativni, uz negativne izglede, a takav će i ostati do novog izvješća te agencije koja je jedna od najznačajnijih bonitetnih kuća u svijetu.


S&P u analizi financijskog stanja Zagreba navodi i "još uvijek nejasnu potporu vlade obnovi od potresa". S&P je snizio je rejting Zagreba iz 'BB' u 'BB-' u rujnu prošle godine, ocijenivši kako će grad morati pokriti petinu troškova obnove od potresa što će značajno povećati njegove financijske obaveze. 


"Negativni izgledi odražavaju našu ocjenu da bi dugotrajni pritisak na prihode mogao odgoditi početak nužne obnove središta grada", obrazlaže svoju ocjenu S&P.


"Potpora vlade po našoj je ocjeni još uvijek nejasna, uključujući odgovor na pitanje kada će grad dobiti pristup novcu za popravke", dodaje agencija.


Agencija dodaje kako bi u idućih 12 mjeseci mogla sniziti rejting bude li financijski pritisak na Zagreb i gradska poduzeća i dalje jačao, što bi značilo ubrzano gomilanje nepodmirenih računa i pogoršavanje novčane pozicije u uvjetima smanjene vladine potpore nakon lokalnih izbora u svibnju.


Navode i uvjete za situaciju u kojoj bi Izglede u idućih 12 mjeseci  mogli izmijenjeni u stabilne. To će se dogoditi ako Zagreb ponovno stekne financijsku fleksibilnost, koja bi se očitovala e, u stabilnoj proračunskoj izvedbi i poboljšanoj novčanoj poziciji ili smanjenim financijskim obavezama.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!