Agencija za ugljikovodike objavila natječaje za nove geotermalne projekte

28.12.2022.

16:24

Autor: Hina/HRT/R.S.

Istraživanje geotermalnih voda

Istraživanje geotermalnih voda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Agencija za ugljikovodike objavila je na svojim internetskim stranicama natječaje za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na šest istražnih prostora na području Dravske potoline u kojem je dokazan znatan geotermalni potencijal.


Investitorima su ponuđeni istražni prostori u četiri hrvatske županije; Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj, ukupne površine veće od 200 četvornih kilometara.


Potencijal istražnih prostora, navode iz Agencije za ugljikovodike, identificiran je u prijašnjim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima. Ističu i da temperatura na svim lokacijama omogućuje proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal svih lokacija oko 600.000 MWh električne energije.


Agencija je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja provela potrebne pripremne radnje koje prethode raspisivanju nadmetanja te je pripremila dokumentacije za nadmetanje za predložene istražne prostore.


Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan istaknuo je da geoterme mogu postati nositelji stabilnosti energetskog sustava zemlje.


- U trenutku kada globalno postoji hitna potreba za povećanom opskrbom sigurne, pouzdane i pristupačne energije s naglaskom na obnovljivu komponentu, Hrvatska svoj geotermalni potencijal pretvara u neprocjenjivi resurs. Aktivacija geotermi nije nešto što se događa preko noći i Hrvatska na tome intenzivno radi zadnje četiri godine. Ovi projekti sutra mogu biti okosnica zelene tranzicije i temelj energetske stabilnosti, naglasio je Krpan.


Dodao je da bi se prema sadašnjim konzervativnim procjenama, na dosad identificiranim hrvatskim geotermalnim nalazištima mogle izgraditi geotermalne elektrane ukupne snage oko jednog GW.


Minimalni iznos investicija u geotermalne projekte na području Hrvatske u sljedećih pet godina očekuje se u visini od 45 milijuna eura. Taj iznos predstavlja procijenjeni trošak izrade minimalno šest istražnih bušotina, odnosno po jedne istražne bušotine u svakom istražnom prostoru. Nakon što se utvrdi točan potencijal svakog prostora, počinju nadzemni radovi, odnosno izgradnja elektrana.


Očekivana vrijednost investicija premašuje 400 milijuna eura, a Hrvatskoj može donijeti više od 600.000 MWh nove obnovljive električne energije godišnje.


Početak nadmetanja započeo je 28. prosinca 2022., a krajnji rok za podnošenje ponuda je 1. lipnja 2023. do 12 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!