16:57 / 19.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Agencije planiraju vaučere za uplaćena i otkazana putovanja

Foto: Jan Vašek/Pixabay

Foto: Jan Vašek/Pixabay

Foto: - / -

Planiramo krenuti s izdavanjem vaučera putnicima za uplaćene aranžmane koje će u visini uplaćene svote moći iskoristiti za neko drugo putovanje, kada sve ovo prođe, izjavio je Fain.
Domaći putnici i turisti koji su platili putovanja preko putničkih agencija i koja se ne mogu realizirati zbog epidemije koronavirusa, mogu očekivati vaučere agencija u visini uplaćene svote koje će moći iskoristiti za putovanje kada epidemija prođe, rekao je u četvrtak predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

- Uplaćeni novac za putovanja nije izgubljen. Planiramo krenuti s izdavanjem vaučera putnicima za uplaćene aranžmane koje će u visini uplaćene svote moći iskoristiti za neko drugo putovanje, kada sve ovo prođe, objašnjava Fain za Hinu.

Kaže da se to već radi u mnogim europskim zemljama, kao i da putnici moraju znati da njihov novac nije ostao na računu turističke/putničke agencije, već je proslijeđen hotelu, aviokompaniji, prijevozniku i drugima u 'uvezanom lancu' ponude putovanja.

Povrat sredstava bi bio koban za mnoge agencije

- Obrtna sredstva pojedine agencije, a koje su uglavnom mali ili srednji poduzetnici, ograničena su, i povrat sredstava korisniku usluge, uslijed stagnacije bukinga i nametnutih zabrana, bio bi koban za mnoge agencije. Stoga nudimo rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane - putnicima omogućiti da realiziraju putovanja, a agencijama osigurati nastavak poslovanja, kaže Fain.
Ocjenjuje da je širenje koronavirusa izazvalo nezapamćene poremećaje u svakodnevnom životu, mnogim djelatnostima i gospodarstvu, pa tako i u industriji putovanja.

- Od preporuka nadležnih institucija da se privremeno odgode putovanja do obustave redovnih prometnih linija, zatvaranja granica i potpune zabrane putovanja bilo koje vrste, koronavirus je turističkim agencijama, organizatorima putovanja i pružateljima usluga u turizmu, zadao snažan udarac, upozorava Fain.

Posljedice osjećaju i putnici - individualni gosti i grupe, poslovni ljudi na putovanjima i organiziranim kongresima, školarci i njihovi roditelji te svi ostali koji su uredno uplatili putovanja koja se sada zbog više sile i u izvanrednim okolnostima neće realizirati, i razumljivo je da očekuju kompenzaciju.

- Vjerujemo da će vrijeme putovanja ponovo doći i da ćemo brzo prevladati ovu krizu i iz nje izaći podignutih glava, a do tada putnicima i svima ostaje da se pridržavamo uputa koje preporučuju stožeri civilne zaštite, zaključuje Fain.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!