15:59 / 08.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Agrokor: Nova procjena - Jamnica najvrednija

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najvrednija Agrokorova tvrtka je Jamnica, čija vrijednost procijenjena na 494,9 milijuna eura.
Koncern Agrokor objavio je nove procjene vrijednosti poslovanja tvrtki unutar koncerna prema kojima je ukupna vrijednost Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj procijenjena na 2 milijarde eura, pri čemu je najvrednija Jamnica čija je vrijednost nešto manja od 500 milijuna eura.

Kada se uključe i Agrokorove kompanije izvan Hrvatske, ukupna je vrijednost raspoloživa za vjerovnike u postupku izvanredne uprave procijenjena na oko 2,5 milijardi eura.

Ukupna vrijednost najvažnijih 19 Agrokorovih tvrtki u Hrvatskoj, prema preliminarnoj procjeni iznosi oko 1,7 milijardi eura, a kada se dodaju ostale kompanije iz maloprodaje prehrane koncern se u Hrvatskoj procjenjuje na dvije milijarde eura.

Najvrednija Agrokorova tvrtka je Jamnica, čija vrijednost procijenjena na 494,9 milijuna eura. Slijedi Ledo koji je procijenjen na 280,9 milijuna eura, potom Belje s procjenom od 276,5 milijuna eura.

Trgovački lanac Konzum procijenjen je na 209,3 milijuna eura. Za Konzum, kako se obrazlaže, vrijednost je procijenjena nakon obračuna svih najmova, uključujući i financijski leasing (riječ je o objektima Konzuma koji su prodani i onda uzeti u najam). 

Prema procjenama koje je izvanredna uprava objavila na svojim web stranicama, vrijednost PIK Vrbovca je 180,8 milijuna eura, Zvijezde 78,7 milijuna eura, Vupika 56,9 milijuna eura te PIK Vinkovaci 41,9 milijuna eura.

Najnovija je procjena rađena na osnovu izračuna procijenjene operativne dobiti (EBITDA) uvećane za prosječni multiplikator za određenu industriju prilikom sličnih kupoprodajnih transakcija te na osnovu poslovnih projekcija u srednjoročnom periodu.

Izvanredna uprava napominje i kako procjena vrijednosti Agrokora još uvijek nije konačna. Kako se doznaje, također još nije gotov tzv. Entity priority model naplate i otpisa potraživanja. Inače, vjerovnici Agrokora su u postupku izvanredne uprave prijavili 58 milijardi kuna potraživanja, a izvanredna uprava je priznala oko 41 milijardu kuna tih potraživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!