14:52 / 12.03.2018.

Autor: D.M./Hina

Agrokor: Sto žalbi na rješenje o tražbinama

Irena Weber i Fabris Peruško (Davor Puklavec/PIXSELL)

Irena Weber i Fabris Peruško (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Tvrtke iz sastava Agrokora nastavljaju s pozitivnim trendovima, a proces vezan uz pripremu i sklapanje nagodbe intenzivno se nastavlja, stoji u izvješću.
Proces vezan uz pripremu i sklapanje nagodbe intenzivno se nastavio i na njemu se radi u punom kapacitetu, navodi se u izvješću izvanredne uprave Agrokora. Navodi se da je na rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama zaprimljeno sto žalbi, o kojima će odlučivati Visoki trgovački sud. Izvješće, koje se odnosi na razdoblje od 11. veljače do 10. ožujka, prvo je mjesečno izvješće Agrokora kojeg potpisuju novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber. Troškovi poslovanja iskazani su bez PDV-a.

Tvrtke iz sastava Agrokora nastavljaju s pozitivnim trendovima, stoji u izvješću.
Tako se navodi da su u poslovnoj grupi maloprodaja i veleprodaja nastavljeni pozitivni trendovi i u siječnju te su sve članice te poslovne grupe uspjele ostvariti rezultat poslovanja sukladno planovima održivosti. Iako su prihodi sa siječanjskom realizacijom od 896 milijuna kuna imali određenih minimalnih odstupanja u odnosu na plan, dobit iz operativnog poslovanja (EBITDA) koja je iznosila negativnih 21,1 milijun kuna i bolja je od planiranih negativnih 24,6 milijuna kuna, podaci su iz izvješća.

Također se navodi kako su prihodi od prodaje u maloprodaji manji za 4,86 posto u odnosu na prihod prošle godine, "što je najbolji rezultat od početka rada izvanredne uprave, a ujedno je iznad planiranog". Najveća tvrtka u grupi maloprodaja i veleprodaja je Konzum, koji je u siječnju ostvario 601 milijun kuna prihoda, uz negativnu EBITDA od 9,5 milijuna kuna. "Siječanj, veljača i studeni su mjeseci s najmanjim prihodima, a nivo fiksnog troška determinira rezultate u tim mjesecima. S obzirom na veliku razliku prihoda ovih mjeseci u odnosu na sezonu, koja iznosi do 40 posto razlike u prihodu, jasno je da ovi mjeseci imaju negativnu EBITDA i ona je za siječanj iznosila 9,5 milijuna kuna, što je za 3 posto bolji rezultat od planiranog", objašnjava se u izvješću.

U vezi poslovanja poslovne grupe prehrane navodi se kako se u siječnju nastavlja trend pozitivnih rezultata, unatoč neznatnom padu prihoda od prodaje koji su iznosili 426 milijuna kuna. EBITDA od 21 milijun kuna je, pak, značajno viša od planiranih 11,8 milijuna kuna. "Kontinuirani napori također su rezultirali plasmanom pojedinih proizvoda na novim inozemnim tržištima, a sve kompanije iz ove poslovne grupe aktivno se pripremaju za uskrsne blagdane, kao i početak sezone", naglašava se u izvješću. U poslovnoj grupi poljoprivreda u siječnju je," uslijed značajnog pada cijena svinjskog mesa, uljarica i žitarica, voća i povrća te polutvrdog sira, došlo do smanjenja prihoda u odnosu na plan te su iznosili 137 milijuna kuna, a EBITDA iznosi 10,2 milijuna kuna".

Troškovi izvanredne uprave

Po podacima iz izvješća, ukupan trošak savjetnika u siječnju je za 2,5 milijuna kuna veći nego u prosincu i iznosio je 28,56 milijuna kuna. Najveći dio troškova savjetnika odnosi se na troškove restrukturiranja, a u izvješću se navodi kako su fakturirani i naplaćeni troškovi restrukturiranja, koji su u siječnju iznosili 12,76 milijuna kuna, za 5,1 milijun kuna manji u odnosu na prosinac. Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraje siječnja ove godine, ukupni su troškovi Agrokora d.d., što uključuje i naknade povjereniku te plaće i nagrade zaposlenima, potom troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge te režijske troškove i sl., iznosili 494,2 milijuna kuna. Od toga se najveći dio, 268,5 milijuna kuna, odnosi na troškove savjetnika u tom razdoblju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!