16:58 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Agrokorova prehrana i poljoprivreda u pozitivi, trgovina u minusu

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izvanredna uprava Agrokora izvijestila je da su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata.
Izvanredna uprava Agrokora izvijestila je da su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje bilježe negativnu EBITDA-u.

Maloprodaja i veleprodaja, koje uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imale su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 milijuna kuna. Kako se navodi u izvješću, znatan učinak na EBITDA-u od rujna prošle godine, u usporedbi s prije objavljenim mjesečnim podacima, ima "reklasifikacija troškova najma iz operativne u financijske u Konzumu Hrvatska".

Prema procijenjenim rezultatima, Konzum d.d. je u prvih jedanaest mjeseci ostvario prihod od 8,09 milijardi kuna i EBITDA od 113 milijuna kuna. Dodaju i kako je realizacijom prihoda na većoj razini od očekivane znatno umanjen pad iz prethodnog razdoblja. 

Tisak je u prvih jedanaest mjeseci lani ostvario prihod od 1,87 milijardi kuna, dok mu je EBITDA bila negativnih 37 milijuna kuna. Do kraja studenog ostvarena je glavina mjera restrukturiranja Tiska započetih u lipnju, poput zatvaranja neprofitabilnih prodajnih mjesta i gašenja neprofitabilnih poslovnih aranžmana. U izvješću se kaže kako Velpro i Konzum BiH, za razliku od Konzuma u Hrvatskoj i Tiska, imaju veće izazove u pregovorima oko isporuka pojedinih roba što se izravno odrazilo na prihod, a time i na maržu i EBITDA.

Velpro je tako u prvih jedanaest mjeseci imao prihod od gotovo 1,5 milijardi kuna, ali i negativnu EBITDA od 111 milijuna kuna, dok je Konzum BiH imao prihod od 1,86 milijardi kuna i negativnu EBITDA od 93 milijuna kuna.

 
Prehrana ostvarila EBITDA od 1,04 milijarde kuna

Poslovna grupa prehrana, u kojoj je ukupno devet tvrtki, ostvarila je u jedanaest mjeseci 7,57 milijardi kuna prihoda i EBITDA od 1,04 milijarde kuna. "Kompanije iz poslovne grupe prehrana nastavljaju s realizacijom solidnih poslovnih rezultata u prvih jedanaest mjeseci 2017. godine. Prihodi od prodaje u studenom su rasli u skladu s očekivanjima, kao rezultat kontinuirane optimizacije i prilagodbe novoj tržišnoj situaciji. Operativna dobit (EBITDA) ostvarila je rezultat u skladu s očekivanjima za studeni", stoji u izvješću.

Jamnica je u studenom nastavila trend rekordnih rezultata, a prema preliminarnim rezultatima u prvih je jedanaest mjeseci ostvarila prihod od 1,22 milijarde kuna i EBITDA od 297 milijuna kuna. Ledo je u tom razdoblju ostvario 999 milijuna kuna prihoda i operativnu dobit od 197 milijuna kuna. Zvijezda je u razdoblju siječanj-studeni imala prihod od 609 milijuna kuna i EBITDA od 54 milijuna kuna. PIK Vrbovec je u jedanaest mjeseci imao 1,66 milijardi kuna prihoda i EBITDA od 112 milijuna kuna. Od prodaje na domaćem tržištu kompanija ostvaruje 82 posto prihoda, a ostatak na inozemnom, pri čemu, kako se navodi, na tržištima EU bilježe povećanje prodaje.


Poljoprivreda s EBITDA od 283 milijuna kuna

Poslovna grupa poljoprivreda, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina, u prvih jedanaest mjeseci ostvarila je kumulativni prihod od 2,54 milijarde kuna i operativnu dobit od 283 milijuna kuna. Belje je u tom razdoblju ostvarilo prihod od 1,18 milijardi kuna i EBITDA od 182 milijuna kuna. Prihod PIK-a Vinkovci u jedanaest je mjeseci iznosio 350 milijuna kuna, uz EBITDA od 32 milijuna kuna, dok je prihod Vupika iznosio 297 milijuna kuna, a EBITDA 51 milijun kuna.
 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!