Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači

01.03.2023.

14:39

Autor: M.Š./Hina/HRT

Proizvodnja u tvornici u Collegnu u Italiji

Proizvodnja u tvornici u Collegnu u Italiji

Foto: Massimo Pinca/File Photo / REUTERS

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se i u veljači, ali je proizvodnja blago porasla, prvi puta od svibnja prošle godine, zahvaljujući oporavku opskrbnih lanaca, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje S&P Globala.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u veljači za 0,3 boda u odnosu na siječanj, na 48,5 bodova.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

Indeks proizvodnje dosegnuo je pak 50,1 bod, što bi značilo da je proizvodnja blago porasla.

- Marginalni rast proizvodnje o kojem su izvijestili proizvođači eurozone u veljači dobrodošla je vijest jer je (proizvodnja) porasla prvi puta od prošlogodišnjeg svibnja(...), rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

- Svjetlija slika proizvodnje prije svega odražava opće poboljšanje u opskrbnim lancima, uz najbrži tempo isporuka sirovina i dijelova u tvornice od 2009. godine, dodao je.

Zahvaljujući poboljšanju u opskrbnim lancima troškovi u industriji ponovo su se naglo smanjili. Indeks cijena sirovina pao je za 5,4 boda, na 50,9 bodova, najnižu razinu od rujna 2020. No, indeks proizvođačkih cijena još je uvijek visok.

Uteg industriji bila je pak slaba potražnja, iskazana u padu novih narudžbi, deseti mjesec zaredom. Uz nagomilane zalihe i opću ekonomsku nesigurnost, S&P Global ističe i ubrzani pad novih narudžbi za izvoz.

Potražnja će se morati porasti u idućim mjesecima da bi se održao trend rasta proizvodnje i da bi se industrija riješila ovisnosti o nerealiziranim starim narudžbama, upozorio je ekonomist S&P Globala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!