15:39 / 29.04.2019.

Autor: Nikolina Gerek/E.L.S./HRT

Aktualnosti u razvoju golf ponude u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Uz planirano golfsko igralište na creskom području, u Primorsko-goranskoj županiji već se deset godina radi na projektu kod Brseća.
Golfski turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu. I kod nas, prema postojećoj strategiji razvoja turizma, golf je označen kao jedan od važnijih turističkih proizvoda. Akcijskim planom zadane su smjernice kako razviti i taj oblik turizma, o čemu se razgovaralo na trećoj stručnoj konferenciji u Opatiji.

Samo u turističkim zemljama Mediterana tisuću i pol resorta ima golfska igrališta, dok ih Hrvatska ima šest i malo više malih golfskih centara i vježbališta. U susjednoj pak Sloveniji nijedno od šesnaest terena nije na moru i kako tvrdi Marko Božić, poznati slovenski menadžer zadužen za golf, stigla ih je kriza.

- Bled se nekako zatvorio, a ostala igrališta nisu više na razini kvalitete da se dovuku dobri strani golf gosti u Sloveniju - kaže Božić.

U Hrvatskoj je golf u zamahu posljednje tri godine - izrađuju se akcijski planovi, prepoznata su elitna odredišta i spremni investitori. Još samo Vlada treba dati kriterije za dodjelu državnih zemljišta za golfska igrališta.

- Mi računamo da bi za desetak godina, do tamo 2030. bilo realizirano desetak terena po Istri, Kvarneru i oko Zagreba - izjavio je Dražen Slamar, predsjednik organizacijskog odbora 3. konferencije golf turizma.

Uz planirano golfsko igralište na creskom području, u Primorsko-goranskoj županiji već se deset godina radi na projektu kod Brseća. Golf je na toj strateški dobro pozicioniranoj lokaciji uvršten i u prostorni plan općine Mošćenička Draga.

- Pretpostavka je da bi sve trebalo krenuti negdje 2021., 2022. godine. Ima 18 rupa. Turistička zona je u neposrednoj blizini. A dobili smo poticaj od ministarstva unazad nekoliko godina, pola milijuna kuna za studiju koju smo napravili - objašnjava Rikardo Staraj, načelnik Mošćeničke Drage.

Svi u toj maloj općini podržavaju izgradnju golfskih terena jer nadaju se poslu i povratku mladih u Mošćeničku Dragu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!