Aladrović: Kvote za strane radnike neće biti potrebne

04.10.2019.

16:09

Autor: V.K./Hina

default error photo
Od iduće godine neće biti kvota za strane radnike, nego će ih poslodavci moći 'uvoziti' onoliko koliko im treba, pa tako i za turizam, najavio je na Danima hrvatskog turizma ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.
Od iduće godine neće biti kvota za strane radnike, nego će ih poslodavci moći 'uvoziti' onoliko koliko im treba, pa tako i za turizam, najavio je na Danima hrvatskog turizma (DHT) ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

-
S 1. siječnjem 2020. na snagu će stupiti novi zakon o strancima, kojim će se uz ostalo drugačije pristupiti uvoznim kvotama za strane radnike odnosno te kvote neće biti potrebne jer će se propisati da se može uvesti koliko treba. Poslodavci to znaju i vjerujemo da će to pojednostaviti potragu za radnom snagom, kazao je Aladrović na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade odnosno pet ministar i državnim inspektorom na DHT-u, koji je u šatoru u blizini osječke Tvrđe okupio oko tisuću djelatnika.

No, unatoč ukidanju kvota i otvorenom putu za uvoz radnika, ipak će i dalje, u suradnji s HZZ-om i poslodavcima, naglasak biti na zapošljavanju domaće radne snage i mjerama koje će to poticati, istaknuo je Aladrović.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je izvrsnim potezom što su DHT u Slavoniji, što je i njegov kraj, a turistički su mu djelatnici najviše pitanja uputili oko stope PDV-a i drugih poreznih rasterećenja.

Vlada od početka radi na tome, rekao je, dodajući da su do sada sva porezna rasterećenja imala efekt od 10 milijardi kuna.

Očekuje da će efekta biti i od četvrtog kruga porezne reforme koja je u javnoj raspravi, kao i da će smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo tj. pripremu i usluživanje jela s 25 na 13 posto od 1. siječnja iduće godine dobro doći tom sektoru i za povećanje plaća i investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!