Aleksić bankare nazvao lažljivom gomilom - odgovorili su mu

03.04.2019.

11:05

Autor: HRT

default error photo
Udruga Franak je održala konferenciju za medije o velikoj pobjedi Udruge
Udruga Franak zadovoljna svojom pobjedom u tužbi na Vrhovnom sudu 03.04.2019., Zagreb - Povodom presude Vrhovnog suda RH po izvanrednoj reviziji br. Rev-2868/2018 Udruga Franak je održala konferenciju za medije o velikoj pobjedi Udruge.

Na konferenciji su govorili Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, Maja Gavran, aktivistica iz Siska, odvjetnica Patricia Đurić, Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak u Zagrebu i Goran Aleksić, saborski zastupnik i aktivist. Na konferenciji je sažeto objašnjeno što znači rješenje Rev-2868/18 za dužnike iz konvertiranih kredita te su svi CHF dužnici, njih 125.000, pozvani da hitno i neodložno potraže odvjetnike, tuže banke i zatraže svoj preplaćeni novac.

- Vrhovni sud: konverzija nije zapreka, reagirao HUB

Elvis Sudar je rekao kako je sretan i ponosan na sve što je Udruga Franak učinila unazad 8 godina. Pozvao je sve CHF dužnike da potraže odvjetnike za zastupanje, jer 12. lipnja 2019. jest zadnji dan prije zastare potraživanja preplaćenih kamata, dok za potraživanje preplaćenog tečaja zastara dolazi tek u lipnju 2023.

Patricia Đurić, odvjetnica koja je zastupala tužiteljicu u konkretnom predmetu, objasnila je da se rješenjem nedvojbeno utvrđuje kako potrošači koji su konvertirali CHF kredite nisu izgubili time pravni interes za utvrđenje ništetnosti pojedinih odredaba, da ništetnost po zakonu nastaje od trenutka sklapanja ugovora i da ugovor ne postaje valjan niti nakon što uzrok ništetnosti naknadno nestane, da potrošač uvijek ima pravni interes utvrđivati ništetnost i tražiti svoja prava na temelju ništetnosti, čime je Vrhovni sud RH nedvojbeno potvrdio potrošači imaju pravo utvrđivati svoja prava na temelju prava EU.

Goran Aleksić je objasnio što će se dalje događati na općinskim sudovima, pa je tako najavio kako neće biti nikakve dileme u vezi s utvrđivanjem ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjene kamate, a vještačenjem će se onda utvrđivati koji iznos potrošač ima pravo dobiti na temelju tih nepoštenih ugovornih odredaba. Aleksić je poručio da je "Hrvatska udruga banaka lažljiva gomila lažljivaca".


HUB prozvao Franak i Aleksića za manipulaciju 

Hrvatska udruga banaka u priopćemju je Gorana Aleksića i udrugu Franak prozvala za manipulaciju javnošću i namjerno prešućivanje cijene i složenosti sudskih postupaka protiv banaka, na koje Franak i Aleksić pozivaju korisnike kredita u švicarskim francima.

Dužnike koje je Franak pozvao na podizanje tužbi HUB upozorava na štetu koju bi mogli pretrpjeti u dugotrajnim i skupim sudskim postupcima te pita - je li udruga Franak spremna odgovarati za štetu koju bi potrošači mogli pretrpjeti.

HUB u priopćenju izražava sumnju da Franak svojim nastupima, pozivajući se na zaštitu potrošača, omogućava nekim interesnim skupinama da ostvaruju osobnu korist. 

Također ponovno upozorava na pritisak na sudove "gotovo svakodnevnim medijskim objavama pojedinačnih sudskih odluka u kojima se analiziraju određeni stavovi, redovito parcijalni i izvučeni iz konteksta". O tom nedopustivom pritisku na sudove ovih su se dana, kažu u HUB-u, izjašnjavali i predstavnici pravosudne vlasti.

HUB tvrdi da je rješenjem Vrhovnog suda, na koje se poziva Franak, postupak vraćen na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu, ali time nije prejudiciran konačni ishod pojedinačnih postupaka.

- Nužno je istaknuti da su sve konverzije kredita izvršene u skladu s obvezama banaka temeljem Zakona o potrošačkom kreditiranju. Hrvatske banke poštuju načela zaštite potrošača, no ukazuju da se mora poštivati vladavina prava i time ostvariti pravna sigurnost poslovanja, ne samo banaka nego i cjelokupnog gospodarstva, kaže se u priopćenju.

Sessa: Otvaramo put za primjenu prakse na nižim sudovima

- Cilj je svake odluke Vrhovnog suda jest da se ujednači sudska praksa, rekao je njegov predsjednik Đuro Sessa. Dodao je da svaka njihova odluka koja riješava neko pravno pitanje otvara put da se takva praksa primjenjuje i na nižim sudovima.

- Niži sudovi nisu obavezni slijediti praksu Vrhovnog suda, ali po snazi argumenata i činjenici da bi u slučaju da takav primjer ponovno dođe na Vrhovni sud, vjerojatno primijenio svoju stabilnu sudsku praksu, rekao je Sessa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!