17:04 / 09.02.2018.

Autor: HRT

Alen Kovač: Korekcije na burzama, a ne nova gospodarska kriza

-

-

Foto: - / -

Kovač naglašava da ekonomski pokazatelji i izgledi za SAD i EU ostaju povoljni, tako da ne treba ovu relativno snažnu korekciju na burzama promatrati s aspekta gospodarske krize.
Nakon dugog i snažnog pozitivnog trenda na američkim tržištima te dostizanja rekordnih vrijednosti burzovnih indeksa, proteklih nekoliko dana svjedočili smo relativno snažnoj korekciji koja signalizira potencijalno nešto volatilnije razdoblje ispred nas. Rast burzovnih indeksa bio je potpomognut pozitivnim očekivanjima po pitanju gospodarstva, kao i samog poslovanja poduzeća. U velikoj mjeri ta očekivanja ostaju optimistična, dodatno potpomognuta poreznom reformom u SAD-u i općenito ekspanzivnom fiskalnom politikom. Međutim, očekivanja vezana za inflaciju, tržište rada uz promjenu na čelu FED-a, donose dozu neizvjesnosti oko dinamike daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i rasta kamatnih stopa, smatra analitičar Erste banke Alen Kovač

Tome svakako pridonosi i neizvjesnost oko spomenute porezne reforme. Kovač kaže kako upravo ti faktori djeluju u drugom smjeru kada govorimo o valuacijama tržišta kapitala te će daljnji razvoj biti pod povećalom sudionika na tržištu kapitala. Naglašava da ekonomski pokazatelji i izgledi za SAD i EU ostaju povoljni, tako da ne treba spomenutu korekciju promatrati s aspekta gospodarske krize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!