Alketbi neće moći ostvariti pravo glasa na skupštini Fortenova grupe

29.12.2022.

19:36

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Fortenova grupa

Fortenova grupa

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Arapski investitor Saif Alketbi koji je početkom studenoga, bez traženja potrebnih dozvola, otkupio 43-postotni udio u Fortenova grupi od ruske Sberbanke neće moći ostvariti pravo glasa na skupštini, odlučio je nadležni nizozemski sud. 

Prema odluci suda, koja je popunila pravosudni vakuum na koji je pozornost skrenuo upravo taj slučaj, glasovi tog dioničara moraju biti zamrznuti, u skladu sa sankcijama koje je Europska komisija donijela početkom prosinca. 


- Nakon što je prije desetak dana Hrvatska predložila EU-u koji je prihvatio sankcioniranje SBK Art, oni su izlistani na sankcijskoj listi. Nakon toga je bilo za očekivati da će nizozemski sud donijeti upravo ovakvu odluku i zabraniti im daljnje raspolaganje njihovim dionicama. To znači da oni ne mogu niti upravljati kompanijom niti donositi odluke niti sudjelovati u donošenju odluka niti prodavati imovinu, dakle njihova je imovina zamrznuta, sva njihova prava su zamrznuta i kompanija može funkcionirati, što je najbitnije, izjavio je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!