18:08 / 19.04.2018.

Autor: D.H./D.P./HRT

Alpake se udomaćile u Velikom Trojstvu

-

-

Foto: - / -

Zeleni obronci Bilogore jedino su mjesto u Hrvatskoj na kojem žive alpake. Podsjećaju na ljame i navodno imaju najkvalitetniju vunu na svijetu.
Alpake su se počele uzgajati još tri tisuće godina prije Krista, a prema nekim podacima kod drevnih Inka smatrane su znakom blagostanja. Riječ je o životinjama iz porodice deva, čija je domovina Južna Amerika. No, one žive i u Hrvatskoj. Udomaćile su se u Velikom Trojstvu pokraj Bjelovara.

Zeleni obronci Bilogore jedino su mjesto u Hrvatskoj na kojem žive alpake. Podsjećaju na ljame i navodno imaju najkvalitetniju vunu na svijetu. Cijena njihove vune je od 20 do 40 eura po kilogramu, a cijena nekog proizvoda doseže svote čak do 1000 eura. Od njihove vune rade se veste, kape, šalovi i još mnogo toga.

Vlasnik ovih neobičnih životinja ističe kako mu nije bilo lako doći do njih jer je za jednu trebalo izdvojiti između 5 i 8 tisuća eura. U stadu ih sada ima deset. Dodaje da će se rezultati uzgoja vidjeti nakon ljeta, kada će ih prvi puta šišati i od vune izraditi prve proizvode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!