Alpha Centauri, novi kampus Infobipa u Zagrebu

13.04.2022.

16:24

Autor: HRT/Hina

 IT tvrtka Infobip otvorila je  i predstavila svoj novi kampus u Zagrebu "Alpha Centauri"

IT tvrtka Infobip otvorila je i predstavila svoj novi kampus u Zagrebu "Alpha Centauri"

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Domaća IT tvrtka Infobip predstavila je u srijedu novi kampus u Zagrebu na 20 tisuća četvornih metara, što je novi iskorak u razvoju njezinih centara inovacija, znanja i izvrsnosti, u što je do sada investirala 150 milijuna kuna, zaposlivši u kampusu više od 800 ljudi.

Naziv kampusa je Alpha Centauri, po Zemlji najbližem zviježdu. Smješten je u blizini zagrebačkih naselja Sveta Klara i Remetinec (ulica Utinjska), a kako je istaknuo trojac osnivača Infobipa - Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić, to je evolucija od njihovog kampusa u Vodnjanu, gdje je i sjedište te tvrtke.

Alpha Centauri, inženjersko središte unutar Infobipa

U Vodnjanu radi oko 300 ljudi, a u Zagrebu više od 800, što će se i povećati nakon što u Zagrebu dograde još jednu zgradu za koje imaju zemljište u blizini. Trenutno je u funkciji osam tisuća metara četvornih, a sama zgrada na nekoliko etaža je energetskog razreda A+ te ima niz inovacijskih sadržaja prilagođenih za ležeran i opušten rad, što je i cilj Infobipa kao poslodavca. Uz urede u kampusu su i restoran, rekreativni sadržaji, kao i apartmani za smještaj zaposlenika koji ne žive u Zagrebu i dolaze iz cijele Hrvatske, ali i svijeta, gdje ih ukupno Infobip u 70 ureda u ima 3 600.

- Kampus smo gradili oko dvije godine, uselili smo prije tri mjeseca i već tu radimo, jer Zagreb nam je jako bitan i kao inovacijski centar, što s ovime dižemo na još višu razinu, kazao je Kutić, naglasivši da planiraju otvoriti centar i u Sarajevu za što imaju i zemljište i sredstva i tamo planiraju zaposliti oko 500 ljudi.


Rast od 55 posto, prihodi iznad 1,1 milijardi dolara

Govoreći o poslovanju tvrtke, Kutić je naglasio da godišnje rastu po stopi od oko 50 posto, te da su u 2021. ostvarili 1,18 milijarde američkih dolara prihoda. Glavna tema poslovanja je i dalje digitalna komunikacija, koja će u budućnosti biti još važnija, te razvoj rješenja za što bolju komunikaciju putem raznih digitalnih kanala, umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija.

IPO se priprema

Najavio je i da vjeruje kako bi do kraja ove godine mogao biti spreman i njihov IPO, za što pripreme privode kraju, ali i da je teško reći neke konkretnije datume jer ne ovisi samo o njima nego i o kretanjima na globalnom tržištu kapitala kada će objaviti IPO i hoće li njihove dionice izlistati na burzi iduće godine ili kasnije. Uglavnom, to će biti, kako je poručio, na američkoj tj. burzi u New Yorku.

Svi osnivači su naglasili i kako žele pridonijeti razvoju tehnološke zajednice u Hrvatskoj kroz inoviranje koje predvode njihovi zaposleni u Hrvatskoj i svijetu, kroz postavljanje Hrvatske u središte developerske zajednice u ovom dijelu Europe putem Infobip Shift konferencije te kroz dijeljenje znanje i otvaranje globalnog tržišta domaćim startupovima kroz njihov program Startup Tribe. Ocijenili su i da Hrvatska ima vrhunske talente, te da tu još uspijevaju naći kadar koji im treba, ali otvoreni su i strancima tj. svim vrhunskim inženjerima i progremerima, koji među zaposlenima u Zagrebu čine gotovo polovicu.

Kampus Alpha Centauri razvili su arhitektonski timovi iz 3LHD-a i Fabrike, ima osam katova, gradilo ga je 35 tvrtki, a prati i globalne trendove s zelenim detaljima i održivošću, pa se primjerice za hlađenje i grijanje radnih prostorija koriste okolne podzemne vode, što daje manju potrošnju struje itd.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!